Учени от Япония и Италия публикуваха резултати от проучване, което показва оптималния начин да се успокои плачещо бебе, съобщиха ЮПИ и БТА.

Това се постига, ако родителите вземат бебето на ръце, спокойно го разхождат около пет минути и след това седнат и продължат да гушкат детето още пет до осем минути, пишат авторите на изследването в сп. „Карънт байолъджи“.

„Средно 20-30 на сто от бебета плачат прекалено и заспиват трудно без особена причина, което стресира родителите и дори води в малка част от случаите до импулсивно малтретиране на детето“, се посочва в публикацията.

Авторите са заснели родители, които гушкат, носят на ръце, люлеят децата си и лягат до тях в опит да ги успокоят и приспят, за да се установи най-ефикасното поведение за успокояване на бебетата.

Учените подчертават, че бебешкият плач се повлиява от движението, а не от неподвижно гушкане в скута. Дори и през деня петминутно движение подпомага заспиването.

Оставянето в леглото на бебетата пет до осем минути, след като са заспали, в повечето случаи помага децата да заспят дълбоко.

В изследването са участвали 32 новородени на възраст до седем месеца и техните биологични майки в Япония и Италия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара