Томина Неделя винаги е в първата неделя след Великден и се чества паметта на Свети апостол Тома – един от учениците на Исус Христос, наричан още Тома Неверни.

Кой е Тома Неверни?

Библията разказва, че след възкресението си Исус се явява на учениците, но апостол Тома не е сред тях. Апостолите му казват “Видяхме Господа”, но той не иска да им повярва, докато сам не го види с очите си и докато не попипа неговите рани.

“Ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата Му няма да повярвам”. Оттук идва името му – Тома Неверни.

На осмия ден след Възкресение (Томина Неделя)  апостолите отново се събират. Господ им се явява и казва на апостол Тома: “Дай си пръста тук и виж ръцете Ми, дай ръката си и я сложи на ребрата Ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали”.

Тома вижда раните на Спасителя, пипа неговите ребра и казва: “Господ мой и Бог мой!” От неверник до светец Когато Тома се уверява във възкресението на Спасителя, пада на колене пред него и моли за прошка.

Тома е известен и като един от най-жертвоготовните Христови ученици. Когато, въпреки заплахата от фарисеите, които го търсят, за да го убият, Христос решава да отиде във Витания, за да съживи Лазар, Тома казва на другите ученици: “Да отидем и ние да умрем с него”.

На Петдесетница, апостолите хвърлят жребий, за да видят кой къде трябва да отиде да проповядва божието слово. На апостол Тома се пада трудният жребий да отиде в Парта (днешен Иран), Мидия и далечна Индия. В Индия той удивлява хората с много чудеса, затова те вярват в проповядваното от него ново учение, покръстват се и стават християни. Тома успява да обърне вярата на царица Мигдония и сестра й Терциада. Тогава царят се разгневява и подлага Тома на жестоки мъчения – хвърля го в тъмница и в огнена пещ на нажежена желязна скара. Но Апостолът остава невредим.

Тома умира, след като е прободен с копие. По-късно мощите му са пренесени в Месопотамия, а на гроба му стават чудеса.

Днес се счита, че мощите му се намират в индийския град Ченай. През 1293 г. Марко Поло посещава Индия и съобщава, че е посетил гробницата на апостола, която се намира в областта Малабар. В своите дневници той нарича местното население християните на апостол Тома. А на това място след молитва се случвали чудеса. Днес гробницата на апостола се намира в центъра на базиликата “Свети Тома” в град Ченай, близо до планината на Свети Тома, наричана от местните Парангималай. Това е хълм, където се счита, че апостолът е убит с копие. Покровител на строители и архитекти Тома е прочут и като изкусен строител, затова на повечето икони той е изобразяван с дюлгерски метър в ръка.

Кой празнува имен ден на Томина Неделя? На този ден празник имат Тома, Томислав, Томислава, Том, Томас, Томчо. Честит празник на всички именици!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара