Във вдъхновяващото продължение на автобиографията „Моята история“, превърнала се в признат от критиката №1 бестселър, бившата първа дама на САЩ Мишел Обама споделя практични съвети и мощни стратегии за запазване на надеждата и баланса в днешния все по-хаотичен свят.

В „Светлината, която носим“ Мишел Обама предлага на читателите вдъхновяващи истории от личния живот, които отразяват мъдростта, извлечена от промяната, предизвикателствата и моментите, в които трябва да проявим сила, както и личното си убеждение, че светлината, която носим, озарява заобикалящия ни свят и ни помага да открием нови пътища към прогрес. Водена от опита си на дъщеря, майка, съпруга, приятел,

първа дама и защитник на човешките права,

тя споделя изпитани практики, усвоени по време на развитието ѝ в професионален и личен план, които са ѝ помогнали да се справи с предизвикателства, да запази баланс и увереност в моменти на изпитание, да се адаптира по-лесно към промените и да продължи своята история. Откровено и с много емпатия,  разглежда теми, свързани с расата, пола и чувството да бъдеш невидим, насърчавайки читателите да работят за надмогване на страховете и преоткриване на силата вътре в тях и в малките сплотени общности, за да преминават през живота смело и уверено.

В контекста на период, който асоциираме с болка, загуба и несигурност, а именно – ковид пандемията, станала повод за разделения в обществото и отключила прояви на нетолерантност, нетърпимост и фанатизъм, Мишел Обама признава, че през последните години

неведнъж се е чувствала ядосана,

неразбрана и разтърсена от случващото се около нея и знае, че не е била единствена. „Но когато не можем да постигнем равновесие – пише тя в предговора към книгата, – пред нас стои предизвикателството да се адаптираме…  Докато се опитваме да се справяме с последиците от пандемията, с несправедливостта и нестабилността и с тревогите за несигурното бъдеще, дали не е време да спрем да се питаме: „Кога ще свърши това?“, и да започнем да си задаваме други, по-практични въпроси за начините да устояваме на предизвикателствата и промяната.

Как да се адаптираме?

Как да се чувстваме по-комфортно, по-малко парализирани в условията на несигурност? Какви инструменти да използваме, за да се справим? Къде да намерим допълнителни стълбове на подкрепа? Как да създаваме сигурност и стабилност за другите? И ако работим задружно, какво можем да преодолеем заедно?“

„Светлината, която носим“ е дълбоко обмисления отговор на госпожа Обама на всички тези въпроси: „Не вярвам, че има спретнати решения или съдържателни отговори за големите въпроси на живота – пише тя. – Самата природа на човешкия опит не го допуска. Нашите сърца са твърде сложни, историите ни – твърде объркани“. Вместо „магическа формул“ за справяне с предизвикателствата, тя предлага на читателя поглед към личния й набор с инструменти, поставяйки на преден план теми като силата на малките неща, развенчаването на

страха и ценността на приятелствата.

“Научих, че е напълно в реда на нещата самочувствието да е опаковано в уязвимост и че общото между нас като човешки същества на тази земя е стремежът към по-добро винаги и независимо от обстоятелствата – пише Мишел Обама. – Светлината ни прави по-смели. Ако познавате своята светлина, познавате себе си.

Научавате историята си по честен начин.

От личен опит знам, че този тип самопознание изгражда увереност, увереността, от своя страна, поражда спокойствие и ясна гледна точка, което в крайна сметка води до способност за смислени отношения с другите – а това за мен е в основата на всичко. Една светлина подхранва друга. Едно силно семейство дава сила на повече. Една сплотена общност може да мотивира хората около нея. Това е силата на светлината, която носим.”

„Светлината, която носим“ е публикувана на 23 езика в целия свят. Българското издание е с логото на издателство “Софтпрес”.

  • Бестселър № 1 на  New York Times и USA Today
  • Едно от 100-те препоръчани заглавия на списание Times за 2022 г.
  • Една от 10-те най-добри книги на 2022 г. според  Barnes & Noble

Мишел Обама е първа дама на САЩ в периода 2009 – 2017 г. Завършила Принстън и Юридическия факултет на Харвард, госпожа Обама започва кариерата си като адвокат в Чикагската фирма „Сидли и Остин“, където се запознава с бъдещия си съпруг Барак Обама. По-късно работи в екипа на кмета на Чикаго, в Университета на Чикаго и в Университетския медицински център. Госпожа Обама е и основател на чикагския клон на „Социални съюзници“, организация, която подготвя младежи за кариера в обществения сектор. Тя е автор на световния бестселър № 1 „Моята история“ и на националния бестселър № 1 „Отгледано в Америка“.

Днес семейство Обама живее във Вашингтон, има две дъщери – Малия и Саша.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара