Най-уважаваният виолончелист на нашето време, Готие Капюсон се завръща в София, за да представи българската премиера на Концерта за виолончело на легендарния холивудски композитор Дани Елфман, който също потвърди своето присъствие в зала „България“ на 5 октомври.
Диригент на вечерта е маестро Найден Тодоров, а в програмата е включено и красивото произведение „Картини от една изложба“ на Мусоргски/Равел.

Наричан „посланик на виолончелото“ Готие Капюсон е отдаден на изследването и разширяването на репертоара за този инструмент. Той изпълнява широк набор от произведения всеки сезон и редовно прави премиери на нови творби.

Концертът за виолончело на Дани Елфман е написан специално на френския челист, а Софийската филахрмония е съпродуцент на творбата – част от политиката на маестро Найден Тодоров да върне филхармонията на световната сцена.

Животът на Готие Капюсон,

един от малцината водещи виолончелисти в света,

е история на успеха. Той започва да свири на виолончело на петгодишна възраст и учи в Парижката консерватория. През 1999 г. печели първа награда на Музикалната академия „Морис Равел“ в Сен Жан дьо Луз и на конкурса „Андре Навара“ в Тулуза. През следващата година е удостоен с наградата за виолончело и камерна музика на Парижката консерватория. През 2001 г. Victoires de la Musique (френският еквивалент на наградата Грами на САЩ) – най-високите музикални награди на Франция, го определят за нов талант на годината, а през 2004 г. получава награда от Borletti-Buitoni Trust.

Капюсон свири под палката на диригенти като Бернард Хайтинк, Кент Нагано, Пиер Булез, Даниеле Гати, Сейджи Озава, Клаудио Абадо, Мюнг-Вун Чунг, Шарл Дютоа, Кристоф Ешенбах, Яник Незе-Сеген, Валери Гергиев, Густаво Дудамел и др .

Като камерен музикант, Готие Капусон свири с Виктория Муллова, сестрите Лабек, Марта Аргерич (с която прави турне в Япония), Даниел Баренбойм, Юрий Башмет, Жерар Косе, Мюнг-Вун Чунг, Стивън Ковачевич, Лиза Батиашвили, Николай Луганси и Юджа Уанг, с която наскоро записа албум за Дойче грамофон. Най-близката му музикална връзка е с неговия брат цигулар Рено.

Готие Капюсон

има своя собствена фондация за подкрепа на млади

и талантливи музиканти в началото на кариерата им. Един от подкрепените музиканти е възпитаникът на НБУ Доач Бездюз.

На 4 октомври известният виолончелист ще направи и майсторски клас за българските студенти по виолончело.
Проектът „Уроците на големите – майсторски класове на солистите на Софийската филхармония“ е финансиран от Столична община по Програма „Култура“.
Началото му беше на 5 април, когато с млади цигулари работи световноизвестният цигулар Юлиан Рахлин. Сред другите елитни преподаватели се открояват имената на Елена Башкирова, Сергей Накаряков и Дмитрий Ситковецки.

Билетите за концерта са в продажба на касата на зала „България“ и в мрежата на Ивентим.

Повече информация за майсторския клас на Готие Капюсон можете да получите на office@sofiaphilharmonic.com.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара