Терминът „устойчива мода“ вече не е непознат сред потребителите.

През последните години те отдават вниманието си именно на екологично отговорните марки, които дават приоритет на хората и планетата, пред самата печалба. На отсрещната страна е бързата мода, която използва вредни химикали и синтетични материали, залага на експлоататорски практики и ниско платена работна ръка.

Днес обаче купувачите избират да подкрепят компаниите, които развиват дейността си с грижата за въздействието върху околната среда.

И ако до преди известно време този тренд се считаше за демонстрация, сега той се явява цялостна житейска стратегия.

От своя страна, дизайнерите популяризират повторното използване на материалите в индустрията, като по този начин стимулират брандовете да ги влагат в производството си. Рециклираните дънки, платове, блузи, панталони или рокли се превръщат в обичайно явление в модата.

Създателите на бельо откриват свой подход, за да откликнат на очакванията за разумно управление на ресурсите: безопасно използване на суровините, контрол на цялостния процес на производство, отпадъчни води, парникови газове и т.н. Състоянието на планетата се превръща във вдъхновение за някои от световните марки за бельо и те полагат специални грижи, за да я защитят, което завладява като мисия и самите потребители. Новите колекции са абсолютно в духа на приятелското отношение към Земята, а основният представител на Esprit и Dorina за България Bul Bel се фокусира върху брандове, които максимално следват екологичната политика.

Истинско удоволствие е да си ползвател на продукт, който не е допринесъл за замърсяването на природата.

Що се касае до личната отговорност, част от колекцията в гардероба лесно можем да разменим с приятелки, а когато инвестираме в качествено бельо, ние не само спестяваме средства, но и следваме концепцията за устойчива мода.

Еко модата оказва своето осезаемо влияние върху индустрията.

Тя рефлектира върху употребата на устойчиви материали, което наложи включването на органичен памук, рециклиран полиестер. Редица марки залагат на производствени методи с цел по-малко вредни отпадъци. Подобрява се и средата на труд, отдава се приоритет на справедливите трудови практики.

От съществено значение е и информираността на потребителите, което води до повече прозрачност по темата за производствените методи. Облеклото се проектира така че да намери повторно приложение, а в края на своето съществуване да се трансформира в нов продукт. 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара