Вече всички сме чували за Детето в нас, но само допреди няколко  десетилетия това понятие беше неизвестно. Сравнително скоро започнахме да виждаме връзката между това как се чувстваме сега и случилото се, когато сме били малки.

Ето как започва всичко:

През 1987 г. Чарлс Уитфийлд разработва революционна концепция за Детето в нас – онази част от нас, която е истинска, изпълнена с енергия, креативна и пълноценна. Когато в детството преживеем травма, ядрото на нашето човешко съзнание – нашият истински Аз – се скрива и обикновено се заменя с егоистичен фалшив Аз. За да излекуваме раните на нашето вътрешно дете, е необходимо да преминем процес на възстановяване, който протича в

подкрепяща и безопасна среда.

Този процес може да включва възрастова регресия, водене на дневник, индивидуална и групова терапия. Това е пътуването на героя, по време на което изграждаме умения за споделяне, достигаме до истината и се учим от грешките и от болката си.

„Да изцелим Детето в нас“ е класика в областта на психологията, която и до днес остава актуална. Най-новите изследвания на мозъка, и по-специално на въздействието на травмата върху развиващия се детски мозък, само потвърждават теориите на Уитфийлд. Авторът не само описва как нараненото в резултат от травми и загуби дете се превръща в объркан и нещастен възрастен, но проследява процеса на възстановяване. Само

ако излекуваме Детето в нас от страха,

объркването и болката, можем да изградим истински пълноценен живот като възрастни.

Чарлс Уитфийлд е лекар, психотерапевт и международно признат експерт по психични заболявания, поведенчески проблеми и възстановяване от пристрастяване и травма. Работил е в институт за изследване на алкохола и наркотиците към Рътгърски университет в САЩ от 1978 г. до 2003 г. и има частна практика по медицина на зависимости и психотерапия от 1976 г. От 1993 г. насам в ежегодни допитвания колегите му го определят като един от най-добрите американски лекари.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара