Против косопад

В окосмената част на главата се втрива сок от лук, смесен с коняк и отвара от репейни корени. Вземат се на 1 част коняк 4 части сок от лук и 6 части отвара от репейни корени.
Руските селяни просто натривали корените на косите си с разрязана наполовина глава лук, после намазвали с качествена газ.

Против пърхот и за подхранване на косата

Корени от репей се заливат с вода и се поставят на огъня. Варят се, докато омекнат. Течността се охлажда и се прецежда през марля, а корените се изхвърлят. ( Който иска винаги да има подръка корени от репей, трябва да ги държи във фризер, иначе загниват.) Главата се мокри с отварата всеки ден. Пърхотът изчезва, косите растат бързо.

Изваждане на трънче

Мястото, където е трънчето, се намазва с катран. Може също да се напои някакво парцалче и да се намотае около пръста или дланта на ръката. Това средство е ефикасно дори, когато трънчето е престояло в тялото повече от две денонощия и е от парче старо, гнило дърво. Само 15-20 минути след намазването с катран краят на трънчето се подава толкова, че може да се хване с пинсета и да се извади.

Против рани и порязвания

Парче от лист алое се разрязва на две пластинки и откъм отрезаната страна се налага върху раната или порязаното. След 5-6 часа раната вече не боли и започва да зараства.

От незапомнени времена жителите на Кавказ промиват раните и правят компрес от спиртна настойка на коприва. Стъклена бутилка се пълни догоре с пресни копривени листа, долива се спирт, запушва се и се оставя 2 седмици на слънце.

При катар на стомаха

Пият се цели синапени семена с вода. Започва се с 1 семенце и се стига до 20, като дозата се увеличава с по 1 семенце на ден. После в същия ред дозата се намалява, докато пак се стигне до 1 семенце. Пие се сутрин на гладно. Тази рецепта се ползва и при диспепсия.

Против мазоли

Преди лягане краката се киснат в гореща вода. После се избърсват добре и върху мазола се връзва кора на лимон с малко количество от плода. Най-удобно е да се отреже „капачето“ на плода и да се върже към мазола. За 4-5 дни мазолът изчезва.

В продължение на две седмици обелки от лук се киснат в оцет. Мазолът се налага с изкиснатите обелки, напластени така, че да са дебели поне 1,5 милиметра, и се бинтова за през нощта. Само за няколко дни мазолите изчезват.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара