Как да постигнем целта си и да се насладим на златните си години 

Днес предизвикателствата за дамите са многобройни, а с напредването на възрастта малцина от тях са склонни да се откажат от своята работа. Това съвсем не е задължително условие, стига самите те да не копнеят да сбъдват мечтите си – да пътуват, да се отдадат на хобито си, да се заловят с проект, който отдавна са планирали.

Да си гарантираме оптимален пенсионен доход и да не сме принудени да се трудим на 65 години, това означава повече свобода за нас. Някои биха желали да се оттеглят от градския живот на село, където разходите им значително ще намалеят, но за други този вариант може да се окаже съвсем неприемлив.

Каква месечна сума ни е необходима

Вероятно още сте далеч от мисълта да правите подобни сметки, но само ако го сторите, ще имате реална яснота с какъв бюджет е нужно да разполагате след време, за да поддържате приблизително същия стандарт на живот. За повечето той се движи около 70-80 процента от дохода преди да се пенсионират. Тази усреднена сума може да се променя според финансовите Ви навици и съответните разходи, които имате да посрещате към конкретния период.

Може да имате необходимост от 60-65 процента от доходите си преди пенсиониране, ако през годините спестявате над 15 на сто от своя доход, не изпитвате сериозни финансови затруднения и не живеете в апартамент под наем.

75 процента от доходите ще ви бъдат достатъчни, ако сте спестявали от заплатите си, до около 15 на сто от стойността им всеки месец, а и нямате задължения при пенсионирането си, или те са абсолютно минимални и с лекота ще бъдат покрити.

Процентът се вдига до 85, ако не сте спестявали до този момент и все още имате дългове за изплащане на имот или друго имущество.

Ефективни стъпки за подготовка

Изчисляването на прогнозната пенсия може да бъде извършено по всяко време, не е задължително да чакате година или две преди това. Действайте сега, за да сте сигурни в плавното и безпрепятствено постигане на целта, така че да не усещате допълнителна финансова тежест.

Пресмятането включва прогнозен индивидуален коефициент към датата на пенсиониране, осигурителния стаж към същия период, средномесечния осигурителен доход за страната 12 месеца назад. 

Срещате ли предизвикателства при обмислянето на стратегията и при изчисленията, доверете се на сигурен партньор в лицето на Crediport.bg.

Експертите от платформата могат да Ви предоставят и съвети за балансиране на партидите в отделните стълбове, както и евентуалните възможности за прехвърляне на партиди с цел по-добра доходност.         

Facebook Twitter Google+

0 Коментара