Албанското сопрано Рамона Тулумани ще пее в Софийската опера на 25 март в операта „Джани Скики“ на Пучини и силно се вълнува от първата си изява на българска сцена, защото има български корени.

Foto Soprano Ramona Tullumani 2_mРамона е родена през 1985г. в Тирана, в музикално артистично семейство. Нейната баба Николета Лилова е българка, омъжила се за албанеца Рамиз Ковачи, завършил Българската консерватория в класа на проф. Бръмбаров. Рамиз Ковачи е започнал своята кариера в Софийската опера, а след връщането си в Албания, заедно с Николета и тяхната дъщеря Райна, продължава да пее в операта на Тирана, става народен артист, носител е на  международни награди, гостува на много сцени по света. Посмъртно е удостоен с  най-голямата държавна награда „Чест на отечеството“, в Тирана има улица на негово име.

Прадядото на Рамона от българска страна също е свързан със Софийската опера. Инженер Георги Лилов е технически ръководител на нейния строеж.

foto Ramona Tullumani 3_mЦялото семейство на Рамона говори български език.  Даже баща й, Едмонд Тулумани – също оперен певец и импресарио – говори чудесен български език.  Сега прабаба Николета пее български песни на своя правнук Борис, сина на Рамона.

Семейството поддържа връзката си с България, всяка година посещават София, ходят на почивка в Хисаря, гостуват на роднини и приятели.

Райна Ковачи, майката на Рамона, е била първи секретар на посолството на Албания в България.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара