Снимки Plaza&Janes

„Кралицата, с горда осанка и достойнство, уверено изкачва сама стръмните стъпала към ешафода. Когато вече е отгоре, вследствие на бързината неволно се спъва в своя палач. На него посвещава последните си думи: “Моля да ме извините, господине. Не го направих нарочно“. В новата си книга „Прокълнати кралици“ (Reinas malditas, от испанското издателство Plaza&Janes) испанската писателка Кристина Морато навлиза в по-малко познатите истории на шест легендарни кралици и императрици чрез техните лични дневници и писма. Известната с бестселърите си за известни и по-непознати женски персонажи авторка разказва за Мария Антоанета, императрица Сиси, императрица Александра Романова, шведската кралица Кристина, английската кралица Виктория и Eвгения де Монтихо, съпругата на Наполеон Трети.

Защо са прокълнати шестте кралици в книгата ви?

Прокълнати са първо заради личните трагедии, които ги връхлитат, и второ, защото с изключение на кралица Виктория са малтретирани от историята. Изкарват ги неморални, фриволни, виновни за всички възможни беди. Отделно, че от тях се очаква да бъдат по-скоро част от декорацията и, разбира се, да родят наследници на трона. Кралиците се разболяват от корсетираните традиции, от носталгия и липса на любов. С изключение на всемогъщата кралица Виктория те се превръщат в кралици против волята си. Повечето са съвсем млади, когато слагат тежката корона на главите им. Не са добре приети в двора. Свекървите им не ги харесват особено, те от своя страна са си пробили път с лакти и дори са наричани „мъжете в сянка“ зад владетелите, които оказвали силно влияние върху решенията им.

Коя от вашите героини ви изненада най-много?

Кристина Шведска. Тя била колкото ерудирана и образована, толкова и нечистоплътна. Надали е познавала водата и сапуна. Но да не забравяме, че това е XVII век. Баща й я възпитава като мъж, дори носи мъжки панталони, псува и плюе. Но буди възхищение в цяла Европа с интелекта и меценатството си. Притeжава огромна библиотека, подкрепя артисти и интелектуалци, превръща Стокхолм в подобие на нова Атина. Бунтарството й стига дотам, че отказва да се омъжи и абдикира, за да се сдобие със свободата си. Скандалът не спира дотам. Тя става католичка и напуска Швеция, за да живее в Рим, където пръска пари и изживява своята долче вита. Казват, че голямата й любов е придворната й дама, въпреки че не отказвала и на красиви млади мъже.

Оказва се, че кралица Виктория далеч не е пуританка.

Много е забавно какво пише кралица Виктория в личния си дневник на следващия ден след сватбата си с братовчед си принц Албърт. „Не мигнах цяла нощ, останах без думи при вида на Албърт с разкопчана риза и космати гърди“. Не стига това, ами изпраща писмо на първия министър, в което казва, че е лудо влюбена и че не си е и представяла, че може да изпита подобен екстаз по един мъж. Когато съпругът й умира, тя живее в траур в продължение на четири десетилетия. През това време кара всеки ден в стаята му да поставят чисти дрехи и да сменят водата за миене, все едно е жив. После обаче Виктория се влюбва в грубия шотландец Джон Браун, който е нейн прислужник. Всяка вечер той й носи в кревата чашата с грог. Понякога той дори пред други хора я смъмря, когато не му харесва начинът, по който била облечена.

Разказвате, че опитите за връзка с отвъдното са нещо съвсем нормално за всички описани епохи.

Всички кралици практикуват спирически сеанси. Виктория заедно със съпруга си в Уиндзор, Еуфения де Монтихо, налага модата в Париж. Най-екстремно с тази практика се занимава Сиси. Когато умира братовчед й, тя едва не полудява и се опитва чрез медиум да се свърже с него.

За коя от „вашите“ кралици короната се оказва най-тежка?

Вероятно за Сиси. Още на първата вечеря в двореца тя иска да й донесат бира, казват й, че протоколът не го позволява. Така и никога не й сервират бира. Имала неколкостотин чифта обувки, но можела да ги обува само по един път. Тя поставя първата вана в кралския двор. Сиси толкова се къпе и грижи за тялото си, че дори започват да я мислят за болна. Тя е нещо като пионерка на съвременния СПА център. Наблягам над най-малко познатата част от живота на Сиси, когато я връхлита трагедията. Дъщеря й София умира, когато е 2-годишна, а единственият й син, престолонаследникът Рудолф, се самоубива. Тогава тя се облича в траур, скрива лицето си зад ветрило и вече не позволява да бъде снимана. Тогава открива голямата си страст да плава по море, купува огромна яхта, татуира си котва на рамото и започва да се изживява като Одисей. Не я притесняват и най-страшните бури, дори напротив. Най-приближената й придворна дама пише в дневника си: навън вилнее страшна буря, но императрицата иска да отплаваме. В една силна буря до остров Корфу Сиси накарала капитана да я завърже за мачтата седнала на стол, където прекарва четири часа. Другата й голяма ексцентричност е, че започва без никакво предизвестие да влиза в къщите на обикновени хора.

Какъв е вашият прочит на легендата около Распутин?

Александра Романова смята Распутин за лечител. Според нея само той може да излекува сина й, престолонаследника, който страда от хемофилия. Така започва началото на края на фамилията Романови.

Според вас може ли някои от съвременните принцеси и кралици да бъдат определени като прокълнати?

Разбира се, че и в XXI век има прокълнати кралици и принцеси. Като японската принцеса Масако, която повтаря съдбата на Сиси. Престолонаследникът се влюбва в нея, а тя няма никакъв шанс да му откаже. На всичкото отгоре ражда дъщеря, вместо очаквания от всички син, който да наследи престола. Ако принцеса Даяна се беше превърнала в кралица, със сигурност щеше да попадне в този списък.

С какво ви грабнаха кралиците, за които пишете?

Аз никога не съдя героините си, опитвам се да покажа техните светлини и сенки. Впечатли ме силно, че пред най-драматичните обстоятелства тези кралици доказват изключителна смелост и достойнство, което историята често забравя. На Мария Антоанета й предлагат да избяга, за да спаси себе си и децата си, но тя избира да остане със съпруга си и да бъде гилотинирана. И Александра Романова има възможността да избяга, но не го прави.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара