Йордан Славейков, театрален режисьор и драматург, е готов с втората си книга “Празнично семейство“. Официалното представяне на сборника с разкази е на 4 юни, събота, от 19.00 часа в The Steps (ул. “Братя Миладинови” 12).

Йордан Славейков

Книгата се повява седем  години след дебюта на автора в прозата. Романът “Последна стъпка” на Йордан Славейков, отново на издателство ИК “Жанет45”, му донесе наградата за дебют в категория “проза” от Националния литературен конкурс “Южна пролет” през 2016 в Хасково. Същата година романът получи и наградата “Дъбът на Пенчо”, връчена лично от проф. Светлозар Игов. През 2020 г. беше преиздаден.

Сборникът “Празнично семейство” е посветен на покойния поет, преподавател и издател Марин Бодаков. И ще бъде представен от неговата съпруга Зорница Христова.

„Книгата ми е посветена на Марин Бодаков, на паметта му, защото без него никога нямаше да бъде започната. Той ме окуражаваше да напиша и “Последна стъпка”, на него пращах написаното, той ме свърза с издателство “Жанет45”, разказа драматургът Йордан Славейков.

Марин Бодаков е и кръстник на сборника, а редакторската работа довършва съпругата му Зорница  Христова.

„Празнично семейство е реплика от един от разказите. Вече бях пратил на Марин три разказа да чете, и той просто  ми написа, че това е заглавието на сборника. И беше прав, че е най-подходящо. Празничното ни семейство е онова семейство, онези хора, с които избираме да сме истински близки, те ни избират нас, и не са рожденото ни семейство!“

Художник на корицата е талантливият Кирил Златков, коректор – Красимира Ангелова.

“Някои от разказите са кратки, други – не толкова кратки, трети са за любов, която е забранена,  но всички търсят отговор на въпроса способен ли е езикът да опише любовта между двама души, ако единият от тях се намира между живота и смъртта, или вече е преминал отвъд.”

Йордан Славейков е роден през 1976 година във Враца. Завършва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” през 2006 година със специалност “театрална режисура” в класа на проф. Киркор Азарян. Номиниран е за националните театрални награди “Икар” 2007  и “Аскеер” 2011. Съсценарист е на първи сезон на сериала “Пътят на честта”. Съавтор е на пиесата “Паякът”.

През юни тази година предстои премиера на документалната му пиеса “Ембриони”. Последната му пиеса, монодрамата “Виктория”, е преведена на английски, руски, македонски, украински и сръбски езици. През 2021 г. беше поставена в гр. Струмица, РС Македония. Предстои поставянето й в България и Украйна.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара