Прегръдките помагат на жените да се справят със стреса, дори и да са кратки, защото намаляват реакциите на тялото в изтощаващи ситуации, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

Прегръдка срещу стрес

Авторите на изследването от Рурския университет в Бохум обясняват ефекта на прегръдките при жените, с това, че те им се наслаждават повече. Нежният пол също произвеждат повече окситоцин, който потиска производството на хормона на стреса кортизол.

Изследването е обхванало 76 двойки на възраст от 18 до 32 години. Учените са измервали показатели за стрес като нива на кортизол в слюнката, кръвно налягане, промени в настроението. Стресовото събитие е било потапяне на ръката в ледена вода. Според авторите резултатите показват, че „социалният допир може да е буфер срещу стрес“.

От предишни изследвания е известно, че дори държането на ръка може да намали стреса при жените.

При много хора стресът предизвиква симптоми, които пречат на ежедневието им – главоболие, стомашни проблеми, тревожност, психични проблеми, трудно концентриране. Някои стават раздразнителни, променя се сънят им и храненето им.

Специалистите препоръчват на стресираните хора да говорят с приятели, роднини или с лекар, или да правят упражнения за дишане. Освен прегръдките. Помага също и планирането преди стресиращи събития.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара