Чистият въздух в дома е от ключово значение за доброто здраве на всички членове на домакинството. Ако мразите цигарения дим и неприятните миризми и дишате трудно, вие се нуждаете от специалните въздухопречистватели. Вижте нашия наръчник за правилен избор, който от онлайн магазин Ehaus съставихме за вас.

Кой въздухопречиствател е най-добре да използвате

От гледна точка на технологията за пречистване, съществуват два вида уреди: за суха и мокра обработка. И при двата вида в основата стои вентилатор за принудителна циркулация на въздуха през машината, многократно ускорявайки действието.

Въздухопречистватели

При сухото се използва специален HEPA филтър. Той се поставя в корпуса на прибора и през него, чрез въртенето на вентилатора, преминава въздушната струя от помещението. По този начин всички фини прахови частици и замърсявания се задържат, а чистият въздух излиза от другия край на пречиствателя.

При мокрото имаме съд с вода, в който до половината са потопени въртящи се шайби. Върху тях се задържат замърсяванията от преминаващия въздух и едрите частици се утаяват в съда с вода. В този случай, от една страна, се извършва пречистване, а от друга – овлажняване и освежаване.

Кои са основните акценти в избора

Когато правите избор на подходящ въздухопречиствател, особено важно е да вземете под внимание следните особености:

  • Големината на помещението – уредът трябва да е достатъчно мощен, спрямо квадратурата на помещението. Ако той е предназначен за 20 m² помещение, а вие го поставите в 40 m², то ефективността ще бъде намалена;
  • Размерите на уреда – за големите пространства не е важно колко голям ще бъде въздухопречиствателят. Но за малките това е от значение;
  • Генериран шум – особено важна характеристика, ако избирате въздухопречиствател за спалня. Съвременните решения понякога имат специален Sleep режим, който ги прави изключително тихи през нощта;
  • Допълнителни функции – днешните уреди за пречистване на въздуха имат различни допълнителни функции като овлажнител, дисплей, показващ температурата в помещението и влажността, йонизатор за повишена свежест, управление чрез Wi-Fi, сензор за качеството и чистотата и други;

Отстраняват ли неприятните миризми

Освен че задържат едрите и фините прахови частици, тези уреди ще ви отърват и от неприятните миризми, като цигарения дим. Подобен ефект се постига чрез специалния слой на филтъра в сухото пречистване, който е предназначен за задържане на миризмите.

Мнения на различни потребители напълно потвърждават ефекта от бързото премахване на миризмите, а многобройни независими тестове също са в полза на тези твърдения.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара