Три талантливи български жени учени ще бъдат отличени с наградата „За жените в науката“ за 2023 г. на официално събитие утре, 28 ноември. То ще се проведе в Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ със специалното участие на Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, която за седма поредна година ще подкрепи каузата на L’Oréal и ЮНЕСКО за повече жени в науката.

Официална церемония „За жените в науката“ 2022

Сред официалните гости на церемонията и в качеството си на говорители ще са още Васил Терзиев, кмет на Столична община, Елена Шекерлетова, зам.-министър на външните работи и председател на Националната комисия за ЮНЕСКО, проф. Генка Петрова, зам.-министър на образованието и науката Амелия Гешева, зам.-министър на културата, акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, акад. Николай Витанов, зам.-ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, и Ваня Панайотова, генерален мениджър на L’Oreal за България и региона Адриатика-Балкани.

Революционните изследователски идеи и научни постижения на три вдъхновяващи родни таланта ще бъдат отличени по програмата за 2023 г. Отличието „За жените в науката“ се равнява на 5000 евро и всяка година се предоставя на три дами учени като признание на таланта им и в подкрепа на научните им амбиции да променят света към по-добро. В глобален план програмата цели да стимулира развитието на науката, да повиши броя на жените изследователки (едва 33.3%* от учените в света са дами) и да постигне полово равенство в тази сфера.

„За жените в науката“ е

уникален за България и света проект.

Той е и сред най-престижните научни конкурси у нас и се провежда в партньорство между Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oréal България от 2010 г. насам. Към момента по програмата са отличени 36 великолепни дами с общ награден фонд от 180 000 евро (вкл. трите победителки от тази година) за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност.

Подробна информация за „За жените в науката“ е налична на официалния уебсайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара