Това беше темата  на Националния конкурс за илюстрация и превод  от юноши и младежи на български митове и легенди, който проведе фондация „Детето и фолклора“.

Повече от 1000 деца, юноши и младежи, в т. ч. и живеещи в чужбина, илюстрираха български митове и легенди и превеждаха на английски език историята на славни български царе, герои и светци. Рисуваха лицата им, превеждаха думите им.  Разлистваха героични страници, разчитаха историята ни.  В рисунките им светците на християнството и героите български си приличат.  Точно така си ги е представял народът ни.

Светците са герои, непобедими воини, със слово, но и със сила и мъжество.  Героите са светци, носят морал и духовност, прелитат на вихрогони коне, сражават се в люти битки, но също като светците творят чудеса и утвърждават морал и ценности, на които се държи българското царство.

Героите в детските рисунки и преводи олицетворяват народната съдба и са символ на здравата нишка, която подрежда живота на българина и реди историята ни. Сред тях са свети имена на царе и патриарси, на хан Аспарух,  хан Крум, цар Симеон Велики, свети Иван Рилски… Сред тях са Крали Марко и неговата юнашка дружина, закрилниците, борци за вяра и свобода – Патриарх Евтимий, Индже войвода, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Христо Ботев, Гоце Делчев… Светли имена в светла и тъмна история.

Най-добрите илюстрации и преводи ще бъдат събрани в електронно издание.

Проектът е финансиран по Програма „София – град на младите и активните“ на Столична община.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара