На 21 май църквата почита светите равноапостоли Константин и Елена. Всички, които носят имената Константин, Костадин, Елена, Елеонора, Елка, празнуват имен ден.

elena

Император Константин премества столицата на Римската империя от Рим във Византия и новият столичен град е кръстен Константинопол в негова чест. Царуването му ще се запомни с това, че през 313 г., макар и некръстен, той обявява свободата на християнската вяра. Това е бил един от първите му укази, а документът всъщност проповядва пълна веротърпимост – на езичниците оставил правото да извършват своите обреди, а на християните – свободно да почитат своя Бог.

През 325 година император Константин свиква и Първия вселенски събор против ереста на Арий.

Император Константин благоговее пред знамението на Кръста Господен. Той изпитва желание да го открие, но счита себе си за недостоен, тъй като като воин е пролял много кръв. Константин моли своята майка – Елена, живяла благочестиво, да отиде в Светите земи и да открие кръста, на който е разпънат Христос.

Облечена в скромни дрехи и сливайки се с тълпата, Елена поела своя път на изток в своето поклонение към Бог. И успява със своята мисия да открие Кръста Господен.

Кръстът е бил положен в сребърен ковчег и оставен за съхранение в новопостроен храм. На Велики петък той е изнасян за поклонение. Напускайки Йерусалим, Елена взела частица от Кръста в дар за своя син.

nestinrka

Според народните вярвания на този ден се предпазва земята от градушки. Работата на полето е забранена. Нестинарите танцуват своите обредни танци върху въглените с иконата на Константин и Елена в ръце. Вярва се, че именно светите равноапостоли ги предпазват от огъня. В своя транс нестинарите изричат пророчества.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара