От момента на прохождане, при опознаване на света и изграждане на уменията си за движение и равновесие, малките деца често падат. В ранна възраст главата на детето е относително по-голяма и по-тежка и особено ако пада отвисоко, детето често „пада на глава“. За радост, в повечето случаи тези падания не са съпроводени с тежки травми и усложнения, но родителите се тревожат и са неуверени как да разпознаят дали става дума за сериозна травма или не.

Важно е да се знае, че при всяко падане от височина, по-голяма от човешки ръст, или при удар с висока скорост съществува опасност от нараняване на главата и гърба, което може да бъде много опасно и дори фатално. Такива са случаите на падане от висока катерушка или пързалка, падане или удар от движеща се люлка, колело, ски, сблъсък при бързо бягане в спорта, падане при езда или пътно-транспортно произшествие.

В такава ситуация вследствие на удара, детето може да остане в безсъзнание, да изгуби съзнание за кратко или да изглежда замаяно и объркано. Във всеки от тези случаи е желателно детето да не бъде размествано и да бъде повикана линейка. В случай на гръбначна или мозъчна травма неумелото преместване на детето може да доведе до трайни увреждания.

Ако то е в безсъзнание или има проблеми с дишането,

трябва да се предприемат действия за осигуряване на свободни дихателни пътища и облекчаване на дишането до пристигането на екипа на СМП. Всички тези техники и цялата поредица от действия могат да бъдат усвоени и упражнени по време на практически курс по първа помощ с квалифициран инструктор.

Ако детето се разплаче скоро след падането, ако се изправя и се установи, че няма проблеми със съзнанието, то трябва да бъде огледано за повърхностни рани и подутини и при наличие на такива, да се вземат мерки съгласно насоките за първа помощ при рани. Поставянето на студен компрес на мястото на нараняването може да облекчи болката и да намали отока, а измиването на повърхностните рани с вода да намали вероятността от инфекция.

Детето трябва да бъде под наблюдение няколко дни, дори седмица след инцидента, за проява на несъответствия в обичайното поведение. Може да възникне главоболие, отпадналост и сънливост, или напротив –

превъзбуденост или раздразнение,

понижен апетит или повръщане, проблеми с координацията при различни дейности, свързани с ходене, хващане и др. Проявата на някои от тези признаци може да бъде индикация за мозъчно увреждане и на детето незабавно трябва да се осигури квалифицирана медицинска помощ.

При оказване на първа помощ съществува неписано правило, което гласи, че ако се съмняваме между две състояния или наранявания, винаги действаме, сякаш е по-тежкото. Така че в случай, че родителят има каквото и да е съмнение, че нещо вследствие на падането не е наред, най-доброто решение е да потърси мнението на педиатъра или на друг медицински специалист.

Авторът на статията Марияна Манушева, инструктор в Училище по първа помощ на FirstAidbg.com

Източник: Академия за родители 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара