Национална стипендия „С усилия към звездите“ (Per aspera ad astra), с която всяка година ще се подкрепят млади български артисти в пет области на изкуството: визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс, учредяват Фондация „Културни перспективи“ и КЦМ 2000 ГРУП. Стипендията е по идея на оперната певица Ина Кънчева.

Целта е да бъде предоставена подкрепа на млади български творци при реализацията на избрана от тях творческа, образователна или друга подобна инициатива, която да подпомогне техни следващи стъпки за растеж и развитие в избраната от тях област и жанр.

Задачата, която фондация „Културни перспективи“ си е поставила, е да открива талантливи млади творци и да подкрепи онези от тях, чиито качества на личността, характера и таланта показват потенциал да се превърнат в суверенни артисти. Екипът се води от идеята да поощрява кандидати, които имат потенциал да поемат по пътя на устойчиво развитие, да оставят трайни следи и да формират тенденции в българската и в световната култура.

Стипендията включва осигуряване на финансова подкрепа за реализацията на личен проект, с който участникът е кандидатствал в конкурса. В зависимост от показаните резултати стипендиантите ще могат да получат и продължаваща подкрепа, предоставена от партньорите на стипендията.

Всеки един стипендиант в съответната категория ще бъде съпътстван в рамките на една година от ментор – пет изключителни личности и свободни артисти, поставящи стандарти на световната културна сцена. По покана на Ина Кънчева през 2018 година, стипендиантите в отделните категории ще бъдат съветвани и окуражавани от Недко Солаков, Георги Господинов, Красимира Стоянова, Галина Борисова и Явор Гърдев.

Кандидатстването за първото издание на конкурса за стипендия „С усилия към звездите“ ще бъде възможно по електронен път в периода между 24 май и1 септември 2018 година. Резултатите ще бъдат обявени на 1 ноември.

Подробна информация, условия за кандидатстване в конкурса, както и формуляр за участие могат да бъдат намерени на www.culturalperspectives.eu

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара