Испания е родина на идеята да се разменят книги в знак на общочовешка соидарност с мъдростта, която трябва да се споделя. Затова днес, на премиерата на книгата на испанския дипломат Енрике Криадо „Неща, които не се побират в куфар“, всички участници, които си носят произволна книга със себе си, ще могат да я разменят срещу друга.

Това ще се случи от 18,30 ч. в зала Проджект Лаб на Мария Луиза 58, ет.2. Организторите се надяват в навечерието на празника на буквите размяната на книги да се превърне в добра традиция.

Енрике Криадо е претворил приключението да живееш и работиш в екзотично Конго във вълнуващ, проникновен и реалистичен пътепис и житиепис едновременно. „Неща, които не се побират в куфар“ и неговия автор ще представи пътуващият журналист Магдалена Гигова.

Към еврейската фабрика „Жермандре“, на чието място днес се намира Проджект Лаб, испанската дипломация има стар и незабравим сантимент. По време на войната, след убийството на двамата еврейски собственици, тогавашният испански посланик  в София Tyлиe Xoлĸнcия и Cyбoy (1884-1952), наречен по-късно, напълно заслужено испанският Шиндлер, спасява семействата на убитите, както и още 800 евреи от гонения.

 

Заповядайте на книжен празник тази вечер от 18,30 ч.!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара