Онлайн консултациите с медицински специалист са чудесна алтернатива за лекарско наблюдение от дистанция, когато сте на път, далеч от града, на ваканция в планината или в чужбина. Безспорно обединяването на новите дигиталните технологии с експертността на най-добрите медицински специалисти прави здравеопазването лесно и надеждно.

Връзката с лекар и достъпът до здравни услуги са особено затруднени, когато сте избрали да почивате в отдалечени от големите градове райони. А през зимата е още по-сложно, защото и метеорологичните условия са фактор. В ерата на дигитализацията обаче, когато потребителите имат на разположение все повече услуги през смартфоните си, онлайн консултацията с лекар се случва само с натискане на бутон в съответното приложение.

Всъщност това е и идеята на телемедицината – онлайн консултация, която позволява на лекарите от разстояние да проследяват, оценяват, диагностицират и лекуват пациентите. Тенденцията все повече набира скорост не само по света, но и у нас. Онлайн консултациите са полезни и удобни за пациенти в отдалечени райони, където липсват медицински специалисти, когато се касае за хронично заболяване, за вторичен преглед или за бърз съвет от педиатър. Особено, когато малките пациенти имат специфични нужди и за родителите е важно да са в постоянна връзка с педиатър или специалист.

 „Изключително удобство при онлайн консултирането е, че може да се използва при вторични прегледи, когато трябва да се коригира терапия на база лабораторни резултати или, когато се касае за хронични състояния. Така пациентите могат да се проследяват поетапно, да получават допълнителни съвети от лекуващия лекар. Телемедицината е много ценна за родителите на деца с по-специални нужди, защото им позволява да са в постоянен контакт с лекаря. Удачно е и при деца с аутизъм за проследяване, свързано с т.нар суплементационни схеми, при които се използват хранителни добавки за стимулиране и/или потискане на определени биохимични процеси. Така и родителите имат по-голяма доза спокойствие и сигурност, че по всяко време на денонощието, могат да получат съвет, а и за деца, които трудно могат да пътуват и да посещават лекар това е прекрасна опция.“, коментира предимствата на онлайн консултациите д-р Адил Кадъм, педиатър и специалист клинична генетика в София.

Д-р Адил Кадъм

У нас телемедицината е достъпна през апликацията Healee и дигиталната платформа Superdoc.bg, които наскоро обединиха услугите си. С приложението пациентите се консултират онлайн с лекари от цялата страна, а за преглед – резервират час онлайн през платформата. Отличното дигитално взаимодействие и допълване на двете услуги дава бърз, лесен и навременен достъп до специaлизирана медицинска грижа. Пациенти от цялата страна могат за минута да се свържат и да се съветват със своя лекар или с избран специалист без да е нужно да чакат пред кабинетите в болничните заведения. Пестят се време, средства, стрес и чакални. Ако лекарят прецени, пациентът може да бъде консултиран онлайн, особено когато се касае за вторичен преглед, разчитане на резултати от изследвания или проследяване на заболяване. А когато проблемът изисква посещение в кабинета, пациентът може да запази директно час. Свързването с лекар в апликацията става чрез персоналния код на специалиста, който той предоставя на своя пациент. Всеки лекар сам определя каква да бъде таксата за онлайн консултация според конкретния случай. Така може да бъде намерен лекар по всяко време на най-удобното място в страната и да бъде резервиран час за преглед от мобилно устройство, докато пациентът пътува в колата си или в градския транспорт. А ако е в чужбина, в друг град или няма възможност да отиде на преглед, има опция да направи онлайн консултация през приложението, без да е нужно да пътува и да размества програмата си.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара