Бременните жени могат спокойно да пият умерени количества кафе – наблюдения на жителки на САЩ са показали, че умерената консумация на ободряващата напитка не води до понижаване на коефициента на интелигентност на детето, както се смяташе преди, съобщи РИА „Новости“, като се позова на публикация в сп. American Journal of Epidemiology.

pregnant-1047955_640

„Като цяло получените от нас резултати са обнадеждаващи за бременните жени – те могат да пият по 1-2 чашки кафе или кофеинови напитки на ден, без да се страхуват, че децата им ще изостанат в развитието си от връстниците си, когато станат на 4-7 години“ – заявява Сара Кайм от университета на щата Охайо в Кълъмбъс (САЩ).

Кайм и нейните колеги са стигнали до този извод, след като са анализирали данни, събирани близо 20-годишни наблюдения на здравето на повече от 2000 американки по време на бременността и на развитието на децата им през следващите няколко години.

Наблюденията са били извършвани в края на 50-те и началото на 70-те години на миналия век, когато жените са пиели много повече кафе. А това е помогнало на учените да преценят как влияе то върху развитието на децата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара