Представяли ли сте си да разминавате самолети във въздуха? Не в компютърна игра, а съвсем наистина? Или това ви се струва изцяло мъжка професия?

Всъщност не е никак мъжка и все повече жени стават ръководители на полети в ДП „Ръководство въздушно движение“.

Боряна Тотевска е една от жените, ръководител на полети в РВД.

Когато лаик погледне към екраните на радарите, надали ще разбере много. За професионалистите точките, чертичките, елипсите и надписите, са зони, въздушни коридори, височини, полети с техните номера, дестинации и прочие… Ръководителите на полети общуват с пилотите, казват им да набират или снижат, накъде да насочат самолетите, за да избегнат сблъсък в небето. Или  потенциално опасните облаци.

Трафикът в небето е доста оживен. И не само пилотът управлява. Целият контрол на въздушния ни трафик се извършва от оперативния центъра на РВД . Статистиките в момента отчитат приблизително 100 000 полета в най-натоварените летни месеци, а ръководителите на полети не достигат.  За това РВД търси хора, до 30-годишни, с висше образование, независимо от специалността, и английски език.

Пътят до мониторите на радарите в контролната зала на РВД не е кратък, но успехът гарантира интересна работа, адреналин и изключително високо заплащане. Ако преминеш през всички етапи, можеш напълно основателно да имаш самочувствието, че си човек в изключителна кондиция: устойчив на стрес, хладнокръвен, способен да взима бързо решения, да върши няколко неща едновременно и да се ориентира перфектно в пространството… В момента може и да не подозирате, че имате тези качества.

Кандидатстването е в няколко етапа, като особено важно е да имате сертификат по английски език (описани са в сайта www.bulatsa.com), придобит през последните 5 г.  Ако нямате, може да го придобиете на място в РВД. Следващият етап е серия от интернет базирани тестове, наречени FEAST, които се използват в почти цяла Европа за подбор на РП.  Те са изцяло на английски и целта им е да проверят различни личностни способности и умения. Резултатите се обработват изцяло от компютър в ЕВРОКОНТРОЛ в Брюксел. Следват практически задачи на симулатор и медицински тестове. Доброто зрение и слух са ключови. Последният етап е интервю. И ако и него преминете успешно – се класирате за специализираното обучение в Авиационния учебен център. То е теоретично и практическо, продължава 18 месеца, през които получавате добра стипендия.

Последните години статистиката сочи, че жените кандидати са се увеличили драстично, което доказва силата и възможностите на нежния пол.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара