През януари по екраните излиза изключителна руска комедия с холивудска звезда в главната роля – Джон Малкович. Филмът се казва „Pro Любов. Само за възрастни” и  третира вечни теми като откриването и съхранението на любовта, проблемите в секса, взаимотношенията в семейството и т.н.  В ролята на обединител и съветник по всички тези въпроси, автор на книга, която спасява наранени души, е живата легенда Джон Малкович. Героят му провежда редица семинари по света, просвещавайки заинтересовани в тайните на приложната психология, като предлага практитки за справяне с трудностите във взаимотношенията.

Ето гледната точка за това как да съхраним любовта от българския вариант на този герой – Наталия Кобилкина.

Защо е толкова трудно да съхраним любовта в дългосрочни отношения в модерния свят?  Статистиката показва, че средно около половината семейства в индуструалния свят завършват с раздяла преди 10-ата година, и повече от половината деца живеят в домакинства с един биологичен родител. Защо?

Първо, в момента има много съблазни, а второ, хората не се борят за любовта, искат просто да са влюбени, без да са готови на неизбежната рутина, трудности, финансови проблеми или понякога болни деца.  Преди беше много ясно,  жениш се веднъж и това е, край.  Сега има много възможности, лесно се развеждаш, намериш нов партньор и очакваш да е нещо по-различно и по-добро, което в действителност много рядко се получава, но все пак се опитваш.

Как се случи в твоя живот, как срещна сегашния си спътник и дали го смяташ за сродна душа?

Моят мъж е много интересен и наистина ми е сродна душа.  За щастие говорим на английски, защото нито аз знам гръцки, нито той руски или български.  Това е много хубаво и е една от тайните на междунационален брак.  В нашите отношения съм щастлива, защото намерих точно мъжа, когото търсех.  Предварително бях наясно какво търся, бях си разяснила отношенията с родителите ми и с предишния ми партньор и бях отворила пространство, което да е чисто, ясно и красиво.  Това спомогна връзката между нас да се случи много хармонично и лесно.

Кое е най-трудното в семейното съжителство?

Трудно е да живееш с някого – понякога мъжът ми много ме дразни и друг път много го обичам. Такъв е процеса и не е лесен, но успяваме да се справим с любов.  Най-трудното  за мен е когато се караме за битови неща, за глупости, но дразнещи.  Когато сме заедно и не сме изморени е лесно, но когато сме изморени, прагът на чувствителност е по-нисък и ставаме раздразнителни.  Тогава се учим на търпение, приемане, компромиси, отстъпване, което е осъзната работа.

Кое е най-хубаво в семейното съжителство?

Щастието, когато го споделяш с любимия човек е много по-голямо от щастието, когато си сам.  Залива те една радост от добрата връзката, което е нещо уникално и си готов да търпиш проблеми, разправии или неразбирателства.

Съвременният свят е белязан от  телефони и техните мобилни приложения, които създават витруална реалност с всякакви фантазии, връзки и интимности.  Как това влияе на реалния живот.  Според Малкович, който във филма е терапевт и писател, това е причина номер едно за разделите.

В днешно време може да изневеряваш без да си станал от леглото, където лежиш с партньора си.  Често с моя мъж излизаме на вечеря и си оставяме телефоните.  Опасно е, обсебени сме от телефоните, ако ги забравим чувстваме огромна липса, станали сме зависими и е важно да имаме време заедно без телефони.

Знам, че работиш много с фантазния свят на хората.  Витруалния свят не подклажда ли точно този фантазен свят, с фетиши дори или поне с по-малко задръжки?

По-добре е да използваш фетиши и да правиш нещата, които обичаш с реалния си партньор, осъзнато, отколкото да живееш измислени истории.

Какво мислиш, че е най-важно в секса?

Химия плюс техники.  Ако има химия, сексът върви прекрасно, но имат значение и практиките.  Например жената да умее да е оргазмична, мъжът да умее да се отпусне и да я притиска и овладява с мъжката си енергия, жената да умее да вика, да крещи, двамата да се напасват, да не ги е страх да изразяват чувствата си в леглото и да се усещат един друг – това са талантите на добрите любовници.

Техниките наистина ли са толкова важни?  Това ключ ли е към дългогодишния хубав секс?

Когато няма добра техника, сексът не се получава.  Дългогодишният секс изисква фантазия – да се използват ролеви игри, играчки, завързани ръце, секс със СМС-и, секс на нестандартни места, секс с послания, видео секс за партньора, въобще нестандартни неща.  Това изисква постоянно усилие и енергия.

Правите ли си романтични жестове в твоето семейство?

Моят партньор е много романтичен.  Скоро имах рожден ден и ми направи изненада да ме заведе в Париж, беше много красиво!  Много е хубаво…  Когато усетя, че сме прекалено заети, си казвам „стоп!“ и правя нещо.  Важна е тази размяна на жестове.

Можеш ли да споделиш конкретни фактори, които най-често разрушават връзката?

Най-опасно е когато не полагаме усилия.  Тогава връзката върви по интерция, а за да се поддържа се изисква енергия – да полагаш усилия, да се интересуваш от партньора си, да организираш вечери, да подариш цветя, да се нагласиш и нагримираш.  Иначе рискуваш да накараш най-близкия си човек да се чувства нежелан и не обичан.  Всичко тези малки неща имат значение.

Това ли е твоята рецепта за разводоустойчива връзка?

Няма такава рецепта.  Важно е да обичаш себе си, партньора си, да имаш своя интересен живот, независимо от другия, свои приятели, хобита, пари (задължително), да имаш своето лично пространство.  Ако всичко правите заедно, връзката става скучна и рутинна.

Пожелавам голям успех на филма „Pro любов. Само за възрастни“.  Великолепен е! Много често се връщам към сцени от филма и съм сигурна, че много неща ще научите по елегантен и красив начин.  Много много го препоръчвам.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара