На 22 октомври в „Towers Gallery” се открива уникална за българската публика съвместна изложба на най-известния жив гръцки художник Янис Нику и българския скулптор Никола Колев. И двамата са творци от световна величина.

Image0124

Янис Нику е учил рисуване в Училището за изящни изкуства в Атина от 1965 до 1970  г., където усъвършенства изкуството на мозайката. В същото време той посещава и Атинското Училище за театър и кино, където изучава актьорско майсторство и сценография. В този период завършва и курс по класическа китара. Работи също така по фрески и изработва сценографията и костюмите за различни театрални продукции. През 1982 г. след конкурс е избран да представя Гърция в изложбата „150 млади художници на нашето общество”.

1.63MB

През 1984 г. кино режисьорът Димитрис Арвантис представя работата на Янис Нику във филма „Сюрреализмът на гръцката картина”, който печели първа награда за кратък филм на Солунския филмов фестивал. През 1985 г., докато живее в Италия, Янис получава награда за работата си от Регион Умбрия и Министерство на туризма, а през 1987 г. – Международният арт комитет на Лугано го удостоява с титлата „магистър” и включва негови работи в специалното издание на „Протагонистите на италианското изкуство”.

През 1988 г. участва в 7-мото Европейско биенале в Рим, където печели наградата за художествено изкуство. През същата година получава и специалната наградата на УНИЦЕФ.

Наскоро е удостоен със званието „Рицар на Ордена на Сейнт Габриел“ (Швейцария). От юни 2015 г. негови работи са представени във Великобритания от Благотворителната Фондация „London Art Collective” като уникален автор на постоянна изложба.

В работата на Янис Нику лесно се забелязва нещо нетипично за съвременното изкуство – широката тематичност. Затова неговите картини могат да бъдат разделени на периоди като: „Романтичен цикъл”, „Алегоричен цикъл”, „Светът на ангелите”, „Библейски цикъл”, „Средновековен цикъл”, „Митологичен цикъл”, „Исторически цикъл”, „Морски пейзажи и битки”, „Модерен цикъл”, „Портретите” и „Рисунки с молив”.

Друга характерна черта на артистичната му самоличност е неговата целенасоченост към картини с големи размери, почти уникални (например 5х2м), което му дава възможността да разгърне творческата си сила и специалните си умения в уникален дизайн.

Досега Янис е представял работата си предимно в самостоятелни изложби в Атина, Солун, Брюксел, Милано, Брешиа, Генуа, Рим и Торонто. Участвал е и в изложби в Базел, Париж, Сполето, Тоди, Рим, Торино, Савона, Малта, Ню Йорк, Торонто, Антверпен и Никозия. Неговата работа се споменава в речници и учебници по изкуство, публикувани в Гърция и Италия. Картини на Нику са разположени в музеи и колекции по целия свят.

Янис напуска Италия и се връща в Гърция, за да осъществи друга голяма своя мечта – да каже „сбогом“ на големия град и да живее близо до природата. Благодарение на своите пътувания из страната открива това, което търси – хълм в северна Гърция, където построява свое имение – идеалното място да твори, и там прекарва по-голямата част от времето си и днес.

02_Angel_II_big1

Никола Колев е един от известните български скулптори. Негови работи притежават музеят „Ватикана“ и музеят Дом на хумора и сатирата“ в Габрово, както и частни колекции в България, Австрия, Аржентина, Белгия, Великобритания, Ватикана, Венецуела, Германия, Гърция, Испания, Ирландия, Италия, Канада Китай, Люксенбург, ОАЕ, Русия, Румъния, САЩ, Сърбия,Турция, Унгария, Франция, Холандия, Швеция, Южна Корея, Япония.

За допълнителна информация: www.iannisnikou.gr  и www.LondonArtCollective.org

Facebook Twitter Google+

0 Коментара