Холандецът Якоб (Яп) ван Бейлен е водач на зелените кандидати за общински съветници във Велико Търново. Любител на българските народни танци и песни, той обещава да не черпи с бира и кебапчета преди изборите, а с честна и упорита работа след тях. 

Jacob 1

За него приятелите му твърдят, че е по българин от много българи. Якоб живее в стария център на Велико Търново и се интересува живо от всичко българско – история, традиции, народни песни, книги и поети. За Петко Р. Славейков той казва, че e негов „стар приятел и учител“. Освен, че може да води българското хоро, Яп ван Бейлен, издател на правна литература по професия, математик и философ по образование и зелен по сърце, е сериозно ангажиран с редица инициативи за развитие на екологията, туризма и културата в България. Според него страната ни има изключителна даденост в тези области, но прекалено малко реализация, за да се извлекат трайни дивиденти.

baner_940x220-535x125

Какво ще промени електронното гласуване?

В моята професия като издател на правната и правителствена информация в Холандия, аз лично сътрудничих за електронно правителство. Това е правилният път занапред. Електронното гласуване е част от това развитие и ще направи по-лесно за хората да бъдат част от системата на демокрацията. Разбира се, че трябва да бъде солидна система, по-добре защитена от традиционната система.

В България живеят малко чужденци, особено западноевропейци, а тази година петима чужденци са кандидати за общински съветници. Вие защо го правите?

За мен, като холандец, това не е странно. В Холандия 303-ма чужденци са градски съветници, например кметът на Ротердам, вторият по големина град в Холандия, е от Мароко и дори е мюсюлманин. Независимо от това е много успешен и уважаван.

Моята лична мотивация е, че аз не харесвам политическата практика в България в момента (движена от пари и сила, зависеща от спонсори извън политическата система и работеща за техните частни интереси). Все още имам надежда, че отвътре е възможно да се промени системата и да стане работеща за обществения интерес. И да, разбирам, че това няма да бъде лека работа…

Как избрахте Велико Търново? Каква е вашата история? Какво ви привлича в града?

Аз познавам България от 1967г., така че познавам „Бай Тошовото време“, свидетел съм на промяната и процеса на реституция, помня пирамидите и националната катастрофа януари/февруари/март 1997г., 800-те дни на Симеон II, протестите преди две години и т.н. … През 1997г. купих първата си къща край морето (близо до Лозенец), но през 2006г. се преместих в историческия град Котел, където създадох организация „Природен и културен туризъм“. От 2008г. живея постоянно в България. След като се пенсионирах през 2012г., търсих да се преместя в по-голям град и избрах Велико Търново, защото го намирам за красив, с красива природа, с по-развит културен живот, туризъм и е на централно място в България.

Jakob van Beelen

Обичам България, по-специално красивата и много разнообразна природа и все още живите традиции, нещо, което е загубено в много страни в Западна Европа. Но, когато живея тук постоянно, и следя националните и регионалните новини всеки ден, виждам, че много неща трябва да се подобрят …

А какво му липсва на Търново?

Първото впечатление е, че почти всичко се нуждае от обновяване (изоставена е поддръжката на множество исторически къщи и обекти, на улиците, на река Янтра, и т.н.) В този смисъл Велико Търново не се различава много от други населени места, но тъй като е важна туристическа дестинация, специално следва да се обърне повече внимание на „естетиката“ на града. На първо място старите части като Варуша и Асенова махала.

baner_940x220

Втората тема е социалното отношение и ежедневната борба за оцеляване. В неотдавнашен доклад се посочва, че над един милион българи имат психологически проблеми, главно поради стреса от ежедневните проблеми. Колко хора са обременени с огромни дългове и лихвата по тях? Според моето виждане, общината заедно с гражданските организации са отговорни да направят всичко по силите си, за да дадат на хората, които са на дъното на обществото, по- достоен живот.

Ние, Зелените за Велико Търново, сме приели „Зелено, Хуманно, Културно“ за наше мото. Ние имаме в програмата си много конкретни предложения по отношение на хуманното, като Хранителна банка, Агенция за помощ на хора с лоши кредити и „Търново-карти“ – за безплатно или по-евтино използване на културни събития и отстъпка в магазини за дрехи втора употреба и т.н.

Вие сте философ и математик, как можете да помогнете на Търново с вашите умения?

Моята специалност е Логика и тя ми помогна през моя живот за критичен анализ на системите и ситуациите, но времето на моето учене беше преди много, много години. Повечето практически опит съм придобил от моята професия като издател за холандското правителство и Европейския съюз. За почти 30 години професионална работа съм имал много контакти с политиката до най-високо ниво. Въпреки това, мисля, че най-вече моят опит като активен гражданин може да помогне на Велико Търново. Разбира се, че ще използвам този житейски опит с холандския начин за зелено, хуманно и културно мислене и работа. И не бих се колебал да се свържа с холандския специалист в тези области, за да споделят своите знания с държавни и местните обществени организации тук.

Зелено ли е Търново?

Щастлив съм, че Велико Търново има най-малко две хубави зелени места: наскоро обновеният парк Света Гора и района Ксилифор. Но много неща трябва да бъдат подобрени, като гората над квартал Картала, където има много незаконна сеч, а екопътеките и мястото, където „Бялото братство“ се събира, са превърнати в „дворец“ на добре известна поп- фолк певица, чиста река Янтра, където в момента част от градската канализация директно се влива… Това не трябва да бъде възможно в един Европейския туристически град. Общественият транспорт трябва да бъде по-чист и трябва да има по- малко трафик през центъра на града. Да, има много какво да се желае и да работим. Ние планираме да предложим Велико Търново за „зелен град на Европа от 2019“, но за да се приеме кандидатурата сериозно, трябва спешен план за по-екологично развитие на града да се обсъди в общинския съвет.

Как може България да използва по-ефективно своите природни и културни дадености?

Моля, не се фокусирайте само върху крайбрежието на Черно море и ски центровете. България има толкова много да предложи, а и международните тенденции в туризма са по-насочени към срещи с местната култура и приключения. Намирам България за много слаба по отношение на ефективната реклама на своите дадености в чужбина. Вижте най-новата международна рекламна кампания с филмови звезди…

Jakob van Beelen 2

Също така много от програмите от европейските фондове за развитие на природния и културния туризм свършват в купища хартия (книги, брошури, карти и т.н.) Бих предположил, че не повече от 5% от бюджета на проекта може да се харчи за този вид „сухи“ материали, и най-малко 75% от бюджета на реализация на туристически места.

Какво според вас не ни достига, за да имаме икономиката на Холандия?

Ами, не малко… За чуждестранните инвестиции трябва да има стабилна политическа ситуация, по-малко корупция и сигурни закони, които не се променят на всеки няколко месеца. Също така имате приток на пари от българи, живеещи и работещи в чужбина. Част от тези българи ще се върнат в красивата си страната, когато станат пенсионери. Донасяйки със себе си опит и пари, които ще бъдат инвестирани и похарчени тук. Но аз винаги отговорям на хората, които ме питат същия този въпрос: „Вие може да не сте свидетели на това, но бъдете ангажирани, защото вашите деца и внуци ще бъдат свидетели“. Аз лично смятам, че България – с дясна политика – може да бъде на средно европейско икономическо ниво след около 25-30 години.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара