Финалната поанта на тазгодишното издание на Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството се завърта около темата история, паметници и Бузлуджа. Почти в края на събитието ще бъдат представени Нонумент – изложба в Музея на хумора и сатирата в Габрово и представление на група ЛИГНА (Германия), Стефан А. Щерев и с музика на Емилиян Гацов – Елби, което ще се състои пред Чинията на връх Бузлуджа.

Посветено на темата Измерения на публичното, Биеналето приключва с една изложба, представяща нонументи – монументи, които са загубили или променили символната си стойност в резултат на промени в идеологията.

Създадени като места за възхвала и памет, нонументите се оказват в забвение, занемарени и оставени на влиянието на времето, напомняйки за непостигнати утопии, за принуда и суъчастие. Представяйки примери от Централна и Източна Европа от платформата Nonument.org, изложбата обръща специално внимание на паметника на връх Бузлуджа, създаден като дом на Българската комунистическа партия, в центъра на страната, върху балкански връх, така че да се вижда от север и юг.

Изложбата, която ще бъде открита на 13 септември, от 18.30, В Музея на хумора и сатирата в Габрово, представя документални материали, фотографии и филми от проектирането, планирането, строежа, функционирането, затварянето, разграбването и разрухата на монумента, както и карикатури и вицове с познати метафори и скорошни исторически събития.

Ден по-късно, от 14 часа на връх Бузлуджа, пред дом-паметника на БКП ще се представи и интерактивния спектакъл „Нонументи“. Пърформънсът е под формата на пиеса за слушане, в която публиката участва активно, следвайки провокативните насоки, които й дават организаторите. Комункацията се случва, благодарение на смартфони и слушалки, които трябва да си носите.

Организаторите на събитието – драматургичен колектив Лигна (Германия) и Информбюро Асоциация (България) са осигурили транспорт от сборни пунктове в Габрово, Казанлък и Велико Търново. За повече информация следете сайта на Биеналето и фб страницата му.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара