Мечтаем децата ни да са щастливи, вдъхновени, удовлетворени, отговорни, самостоятелни, самоуверени… А знаем ли къде е нашата роля във всичко това? Защото тя е огромна както по отношение на личния ни пример, така и в обратната връзка, която им даваме всеки ден, всеки час.

Случва се така, че в стремежа си да осигурим на нашето дете всичко, от което смятаме, че то има нужда, за да бъде щастливо и успешно, ние повече изискваме, критикуваме, обвиняваме, дори омаловажаваме неговите занимания, мечти, успехи. Защото

децата също имат своите мечти.

Те са личности, които трябва да следват себе си, а няма как да се научат да го правят, ако постоянно ги товарим с нашите очаквания към тях или правим нещата вместо тях, отнемайки им тяхното пространство на опитност.

Конфликтите са нещо неизбежно в общуването ни с децата и колкото и некомфортно да се чувстваме в такива случаи, в тях няма нищо страшно. Важно е обаче как отработваме подобни ситуации, защото това до голяма степен задава посоката, по която детето ще тръгне и ще се изгради като възрастен – склонност към подчинение или стремеж към свободолюбие.

Защо детето е наше огледало и учител?

Как да реагираме в конфликтни ситуции? Когато детето действа по начин, който е неудовлетворителен за нас, къде да търсим причината? Как да вдъхновяваме децата си? Защо конфликтите ни с децата са шанс да променим себе си и как да се възползваме от този шанс? Отговори на тези и други въпроси, както и примери ще откриете в лекцията на Елена Анастасова и Силвия Андреева.

Темата за родителството и изграждането на щастлива семейна среда са сред най-важните теми за Елена Атанасова. Когато става съпруга и майка, тя не спира да участва в обучения по темата за родителството, да изучава и прилага нови и нови подходи. С течение на времето у нея започва да назрява желанието да съдейства с натрупания си опит и знания на колкото се може повече семейства, за да ги подпомага в стремежа им да бъдат по-успешни като родители.

Силвия Андреева се занимава с обучение на възрастни от повече от 15 години. С родителството се сблъсква с раждането на големия й син през 2004 г. Още тогава започва да се интересува от различните подходи в родителството и да търси отговори на стотиците въпроси, които изникват пред нея по пътя на опознаването на детския светоглед.

Източник: Академия за родители

Facebook Twitter Google+

0 Коментара