Миряна Тодорова открива първа самостоятелна изложба в България на 10 септември. Експозицията „Палати от колиби” на живеещата в Ню Йорк художничка може да се види до 12 октомври в галерия Структура.

снимка: Станислава Георгиева

Миряна Тодорова е позната на българската публика с някои от своите пърформанси и инсталации, показвани в различни общи изложби, както и като носител на Наградата Гауденц Б. Руф за млад автор през 2011 г. Живописта винаги е съпътствала творческото ѝ развитие. Експериментира с цветове, линии и форми и дава израз на преживявания си, които отразяват променения свят, в който живеем.

Изложбата представя работи, създадени през последните три години с акрилни и маслени бои върху ленено платно и хартия. Произведенията се разделят в два основни цикъла: “Чуждо тяло” се занимава с проблема за намирането на личен комфорт в живота в емиграция с постоянна промяна на културни, социални и икономически територии. Нервните и трептящи линии изразяват несигурност и

липса на хармония

и търсят онази контактна точка, в които тяло и реалност ще се засекат. Втората серия е свързана с интереса на Тодорова към архитектурата, към конструкциите за живеене и структурата на нещата.

Решетките от линии, дълбочината на пространството и по-строгата геометрия предизвикват асоциации с материалния свят. Заставени да живеем в него, ние често изпитваме неудобството от недостатъчно бързо развиващата се архитектура и непригодността ѝ към начина ни на живот. Названието “Палати от колиби” визира именно тази мечта за създаване на уютен, добре устроен дом, която постоянно се сблъсква с неустойчивите параметри на всекидневието.

Миряна Тодорова живее и работи в Ню Йорк.

Завършва бакалавърска и магистърска степен, специалност “Изящни изкуства” в Училището за визуални изкуства, Ню Йорк.

Стипендиант е на Училище за живопис и скулптура Skowhegan, Мейн (2012), ZK/U- Център за изкуство и урбанизъм, Берлин (2013) и Резидентна програма за визуални изкуства BRIC, Бруклин (2014).

Нейните проекти комбинират живопис, пърформанс, видео, движеща се архитектура и публични интервенции.

Тя е участвала в много изложби в Европа и САЩ, между които: “Перформативно” в галерия Baahng, Ню Йорк, “Чужди Тела” в Арт Център Mana Contemporary, Ню Джърси, “Стъпка на прекъсване”, галерия Radiator, Куинс, “Движение на цялото”, галерия Inda, Будапеща, “Дисидентски желания“ в Института за съвременно изкуство District, Берлин и много други. Творбите ѝ са в колекциите на Deutsche Bank 60 Wall St, Нюйоркската Фондация за Изкуство NYFA и Семейната Фондация на “Айлийн С. Камински” ESKFF и са включени в публикации в Artforum, TimeOut NY, Blouin Artinfo и Le Monde Diplomatique.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара