Има много митове за женската полова система, в които вярват много жени. Те могат да окажат негативно влияние върху живота, комфорта и здравето на красивата половина на човечеството. За да не бъдете дезинформирани по тази тема, се обърнахме към лекари, които опровергаха най-често срещаните неверни съждения.

Вагината и вулвата са едно и също нещо

Вулвата е на повърхността и представлява външните полови органи. Тя представлява долната част на срамните устни, големите срамни устни, малките срамни устни, клитора с клиторната качулка, отвора на уретрата и вагиналното предверие, или входа на влагалището.

А вагината (влагалището) вече е тръбовиден еластичен орган, който се намира вътре и завършва с шийката на матката. Следователно вулвата и вагината са различни.

Изтичането на секрет от влагалището е тревожен знак

Изтичането е нормално явление за женския организъм, защото в канала на шийката на матката има жлези, които произвеждат слуз, а самата вагина също произвежда определен секрет. Тя се състои от мъртви клетки, отпадъчни продукти, млечнокисели бактерии и други бактерии, които съставляват микробиоцинозата на самото влагалище.

Секретът включва и секрет на самата вагинална лигавица. Всичко това образува вагиналния секрет, но неговата интензивност, количество и характер, консистенция зависят от фазата на менструалния цикъл.

Вагината се разтяга от честия секс

Влагалището е тръбовиден орган с голям брой гънки. Това са така наречените мускулни влакна. По време на възбуда и самия полов акт мускулите се отпускат и вагината става много еластична. Ето защо теоретично тя изглежда по-дълга, въпреки че всъщност се приспособява благодарение на еластичността.

Невъзможно е да се забременее по време на менструация

Възможно е да се забременее по време на менструация. Разбира се, шансовете не са толкова големи, колкото всички са свикнали да мислят, но ги има. Факт е, че овулацията може да настъпи във всеки ден от цикъла, например на 7-ия или 8-ия ден, а сперматозоидите живеят в гениталния тракт на жената до 5 дни. И ако например сексуалният контакт е настъпил по време на менструация, а овулацията в този цикъл е ранна, вероятността за бременност е доста висока.

Хименът – знак за целомъдрие

Хименът е гънка на вагиналната лигавица и всяка гънка е уникална. Тя се среща в различни форми. Например пръстеновидна, долинна, полумесецовидна или преградна, така че след полов акт тя може да остане, а не да се разкъса докрай или да се разтегне. При редовна сексуална активност тя, разбира се, ще се разкъса напълно. Това може да са и орални ласки, анален секс, петинг – девическият химен остава непокътнат, но разновидностите на интимността са такива.

Климаксът настъпва след 50-годишна възраст

Климаксът или менопаузата е физиологично състояние. За него можем да говорим, ако жената не е имала менструация в продължение на 12 или повече месеца. При всяка жена настъпва индивидуално, зависи от броя на фоликулите с яйцеклетки, които са заложени в нея още вътреутробно, т.е. колкото по-малко, толкова по-рано ще настъпи менопаузата.

Съществува и пряка връзка с периода на менопаузата при майката – както при майката, така и при дъщерята, но не винаги. И, разбира се, има използване на химиопрепарати, получаване на дози радиация, т.е. всичко, което убива яйцеклетките рано. Ето защо менопаузата не настъпва след 50-те.

ПМС превръща всички жени във фурии

Преди менструация има промяна в съотношението на хормоните, а когато има нарушение на това съотношение, а именно прогестерон и естроген, симптомите на ПМС са по-изразени. Но един интересен факт: съществува такава гледна точка, че хормоните са само провокатори на такова състояние, а основната причина за ярките прояви на предменструалния синдром е комплекс от гени, които неадекватно реагират на промените в хормоналния фон. Така че не, ПМС не превръща всички жени във фурии.

Вагината трябва да се измива

Влагалището е орган, който има способността да се почиства сам. Тя не се нуждае от допълнителни хигиенни процедури, не е необходимо да се залива с нещо, да се избърсва. Необходимо е да не се нарушава микрофлората на влагалището, достатъчно е да се прави хигиена само на външните полови органи.

Здравата вагина не мирише

Трябва да има миризма. Тя зависи от нивото на PH, а то зависи от микрофлората във влагалището. Миризмата зависи от биоцинозата, т.е. ако са здрави млечнокиселите бактерии – миризмата е кисела, би трябвало да е нормална. Също така значение имат потните жлези, културата на интимна хигиена, дори бельото, което носи жената. И всичко заедно образува повече или по-малко интензивна миризма в интимната област. Ако вагината е здрава – тя не мирише.

За да сте здрави, е необходимо да водите сексуален живот

Всъщност не. Отдавна е доказано, че появата на женски болести не зависи от това колко често жената има интимни отношения и дори дали изобщо са били такива. Тук въпросът може да е само за емоционалния компонент, за това колко добре се чувствате морално, дали това се отразява на настроението, работоспособността и активността ви.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара