Български фотографи снимаха природния феномен Аурора в Северна Норвегия при минус 15 градуса. През февруари тази година за първи път от България тръгна фотографска експедиция за заснемане на Северното сияние.

DDH_8886

СНИМКИ: ДАМЯН ХАДЖИИВАНОВ

Групата от 8 любители и професионални фотографи беше организирана от Great Photo Art и фотографския клуб f8 Travel Photography. Те снимаха в околностите на севернонорвежкия град Трьомсо.

DDH_8895

Величествено място, благословено от Бога, защото е от малкото места в света, където Сиянието може да бъде видяно и заснето почти всяка ясна вечер от октомври до март. Нещо повече – градът е заобиколен от величествени планини със заснежени върхове и китни езерца, които седят прекрасно в снимките, коментираха фотографите, участници в експедицията.

DDH_9500

Фотографите се върнаха от експедицията със спиращи дъха снимки, на които Аурора е запечатана като величествена птица, като небесен път и като светлинен божествен ореол. Фотосите могат да бъдат видени на специална изложба, която ще бъде представена в София под егидата на Норвежкото посолство.

DDH_8866

Цялата експедиция отнела на фотографите 8 дни, като 6 от са били изцяло посветени на фотографията. „Една снимачна нощ всъщност представляваше 4-5 часа непрекъснато снимане на -10, -15 градуса“, казва водачът на групата Дамян Хаджииванов.

DDH_8829

За целта фотографите са били облечени в специална екипировка за издръжливост на минусови температури, както и фотоапарати, подготвени да издължат на подобни сурови условия. За да успеят да уловят Северното сияние възможно най-много пъти и от различни ракурси, фотографите почти всяка вечер сменяли локацията. „Един от дните пътувахме почти 12 часа, за да стигнем до Финландска Лапландия, където има прекрасни гледки. За съжаление късметът не беше с нас и заснехме Сиянието само през облаци“, разказва още Хаджииванов.

DDH_8832

„Организирането на тази експедиция ни отне повече от половин година“, коментираха организаторите от Great Photo Art и f8Travel Photography. Много беше важно да намерим правилната локация за снимки, както и да сведем до минимум възможността Сиянието изобщо да не се появи пред нас и в снимките ни, допълват те.

DDH_8816

Фотографите дадоха и някои полезни съвети за снимане на Северно сияние. Като първи съвет те посочиха винаги да се снима със статив и с дългофокусен обектив. Сиянието се движи точно като Млечния път, затова скоростта на затвора не бива да пада под 1/10, 1/15, в зависимост, разбира се, от обектива, който се използва.

DDH_8881

Следващата дестинация на българските фотографи ще бъде Френската Венеция – Анси от 22 до 29 май, а от 18 до 25 юни ще снимат северношотландския остров Isle of Skye. В техните експедиции могат да се включат всички, които обичат фотографията и пътуванията без значение дали имат сериозни познания по фотография или не. „На пътуванията ни винаги има професионални фотографи водачи, които освен че ръководят групата преподават на терен ценни уроци по снимане. Целта на нашите пътувания е обучение“, казват организаторите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара