Обратно на общоприетото мнение, че зимата не е подходяща за старт на диета и сваляне на килограми, студеният сезон ни изненадва с подредеността си и ни помага да се придържаме по-лесно към подходящ режим на хранене.

Най-важното за храненето през зимата

От диетологична гледна точка, първото и най-важно нещо за балансирано тегло е да се храним редовно. Хранене през интервали от 3-4 часа през целия ден.

Редовното хранене подсигурява и умереното хранене. Когато се храним редовно, няма да изпаднем в моменти на прегладняване. Това правило е валидно за всички сезони, а през зимата ни е най-лесно да го спазваме.

Организмът сам ни подсказва как да се храним през зимата. През студените месеци телата ни имат специфични нужди, и за да се чувстваме добре, ние трябва да се съобразяваме с тях.

Нуждаят се от

  • повече сън;
  • по-дълго време прекарано на топло;
  • по-внимателно отношение и
  • по-различна храна.

Предлагам ви няколко начина да дадете на тялото си всичко, от което се нуждае през зимата, без това да се отрази на кантара.

Ето ги и тях:

Сгрейте се отвътре навън

Сгрейте се отвътре навън – като включите в менюто си зеленчукови супи, варена люта леща, печен боб и др. Приготвяйте ястията си, използвайки сгряващи подправки като черен пипер, джинджифил, кардамон, карамфил, анасон и др. Тези подправки едновременно придават уют на зимните месеци и ви помагат да се насладите на чудесни ястия!

Насладете се на готвенето

Зимата е сезонът, през който яденето основно на сурови храни става трудно и неподходящо. Телата ни се нуждаят от топла храна и е важно да им я осигурим.

Можете да приготвяте зеленчуците, които обикновено хапвате като салата, по различни и разнообразни начини (печени, на пара, задушени). По този начин ще дадете на тялото си това, от което се нуждае и ще продължите да се храните балансирано.

Важно е да продължите да хапвате и сурови плодове и зеленчуци, особено характерните за сезона. Съотношението сурови – готвени ястия е добре да е в полза на вторите.

Яжте „земни“ храни

Тялото ви ще се чувства добре през зимните месеци ако му давате по-солидна храна. Не си мислете, че ви съветваме да ядете мазни меса и висококалорични ястия. Бобовите и кореноплодни растения могат да ви дадат енергията, от която тялото ви ще се нуждае. Неслучайно точно зимата е сезонът на тези зеленчуци – картофи, моркови, ряпа, целина, червено цвекло. Не се колебайте да ги включите в менюто си.

Възползвайте се от естествените имуностимуланти

Добавяйте чесън към ястията си винаги когато това е възможно, особено през зимата. Опитайте да включите в ежедневното си меню всякакви видове листни зеленчуци. Често хапвайте храни, които са богати на витамини (цитрусови плодове, киви, брюкселско зеле, папая и др.) и цинк (ядки, семена, листни зеленчуци). По този начин ще подсилите имунитета си и ще се радвате на здраве и тонус през цялата зима.

Сгрявайте се с напитки

Започнете деня си с пресен лимонов сок в топла вода, вместо със студен, за да не стресирате организма си от сутринта. Препоръчително е всички напитки, които консумирате да са със стайна температура, а не ледени. Сгрявайте се с разнообразни видове билков чай и млечни напитки.

Каквито и храни и да подберете за зимното си меню, не забравяйте да се храните редовно, качествено и умерено. И слушайте тялото си.

Ако желаете да се възползвате от удобствата на зимния сезон и да ви помогна да свалите излишните килограми, разгледайте програмите ми и изберете най-подходящата за вас от тук.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара