Обикновено кремът за сладкишите не е напълно готов, ако към него не сте добавили масло. Понякога обаче, когато не разполагате в момента с масло, се налага да търсите подходящ заместител. Нека изброим основните алтернативи на маслото, които ще ви помогнат да приготвите всяко ястие, без да правите компромис с вкуса.

Всякакъв вид растително масло – олио, зехтин и други

Препоръчително е да регулирате пропорциите според вкуса. За високо съдържание на мазнини използвайте повече растително масло.

Всякакъв вид ферментирали млечни продукти

Можете да използвате кефир, заквасена сметана или обикновена сметана. Те успешно ще заместят маслото, само че ще ви е необходимо по-голямо количество от тези алтернативни варианти.

Слънчогледови семки

Те трябва обаче да са смлени предварително. Обикновената кафемелачка ще свърши добра работата.   Полученият прах може да се разреди с краве мляко, но не повече от една четвърт от обема.

Авокадо

Можете да добавите към някои гозби авокадо вместо масло. Тъй като плодът е богат на мазнини, той лесно ще замени маслото. Смелете го в блендер, докато получите каша. Количеството на такава съставка трябва да бъде половината от количеството необходимо масло. За да увеличите обема на тестените изделия, е препоръчително да долеете малко питейна вода или мляко. Единственият недостатък на този заместител е, че тестото придобива зелен оттенък.

Маргарин

Маргаринът се счита за 100%-ов заместител на маслото. Той ви позволява да запазите вкуса на всички печени изделия.

Зеленчуци и плодове

Обелен банан ще ви свърши добра работа. Смелете банановата каша, преди да добавите към ястието. Можете да използвате и други зеленчуци или плодове. Гозбата ще се окаже много по-здравословна поради съдържанието на витамини. Единственият недостатък е по-ниският процент мазнини, за разлика от авокадото. Също така обърнете внимание на времето за печене. Добавянето на плодовата каша ще го съкрати с една четвърт.

Царевично нишесте

То обаче трябва да се смеси предварително с вода.  Количеството течност трябва да е два пъти по-голямо от сухото вещество. Загрейте готовата смес на водна баня или поставете в микровълнова фурна. След охлаждане добавете в ястието вместо масло.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара