Визуализация

Можете да тренирате не само с китара в ръце. Голяма част от времето, което губите всеки ден, може да бъде използвано за подобряване на вашите китарни умения. Ако имате допълнителни минути, в които да забравите, да се абстрахирате от вашите дела или, например, стоите на опашка, използвайте това време, за да вътрешния си поглед и слух. Опитайте се да си представите, че свирите музикална фраза или песен, по която сте работили напоследък.

Почувствайте практически как вашите пръсти и китка се синхронизират прецизно. Правете това възможно най-често и скоро ще забележите подобрение от последния път, когато сте взели китарата си. Тогава ще почувствате, че сте обогатили преживяването си с истински инструмент. Допълнителен бонус тук е, че когато установите тясна връзка между въображаемото и реалното, можете по-точно да прехвърлите музиката, която чувате в главата си върху китарата.

Учете нещо ново всеки ден

Това е едно от най-простите неща, които можете да направите, за да подобрите своите изпълнителски умения, музикалното си майсторство и най-важното, да увеличите своята дисциплина и мотивация. Намерете нещо ново всеки ден. След това го изучете и изпълнете. Това може да бъде музикална фраза, акорд, песен, мелодия, друга настройка на китара, която познавате, но никога преди това не сте си правили труда да изучавате. Намирането, изпълнението и усвояването на нови китарни знания всеки ден ще подхрани подсъзнателните ви музикални инстинкти, ще подобри мускулната памет и способността ви да изразявате себе си и да свирите на китара без усилие. Направете го свой ежедневен навик и скоро ще почувствате нужда да научите повече и повече за китарата.

Импровизация

Чудесно е, когато китарист може да свири супер бързи пасажи. По-важно обаче е способността му да свири заедно с акомпанимента. Най-добре да направите това с друг музикант или група музиканти. Но има и алтернативи, които могат да бъдат също толкова полезни. Днес има голям брой възможности, като виртуални ленти, бек песни, които могат да бъдат изтеглени през Интернет, специални компютърни програми както и различни приложения на телефони, които могат да се използват като фон за усъвършенстване на вашите изпълнителски умения. Упражнения като тези ще ви помогнат да придобиете стабилност, да развиете търпение и да подобрите своите импровизационни умения и чувството си за музика.

Друго приятно и полезно занимание е импровизацията с любимите ви песни. Като алтернатива можете да използвате една или друга музикална песен като стартова площадка за импровизация и практикуване на всякакви нови техники, които сте научили. Свирете заедно с песента, използвайки различен стил и техника.

Запишете себе си

Няма по-добър начин обективно да оцените свиренето на китара и да се мотивирате, да се усъвършенствате, освен като записвате собственото си изпълнение. Има много начини да запишете собственото си изпълнение самостоятелно и след това да слушате и да разбирате какво ви харесва в него и какво не. Това ще ви покаже как да идентифицирате своите силни и слаби страни, както и да разберете върху какво трябва да работите по-нататък.

Определяне на режима на упражнения

Тренировката трябва да включва упражнения, за да поддържате форма, както и работа по конкретни задачи, свързани с усвояването на нови знания и техники. Намаляването на времето за обучение до разумен минимум, както и разделянето на различните му етапи на малки етапи, ще ви помогнат да спестите много време за самото изпълнение. В идеалния свят щяхме да имаме 3-6 часа свободно време всеки ден, за да практикуваме китара, но повечето хора имат много по-малко време. Освен това, обикновено, когато се опитвате да отделите възможно най-много време за обучение, бързо ви омръзва и допълнително обезсърчавате всяко желание да практикувате. Ежедневните упражнения от поне 10 минути едва ли ще ви се сторят толкова трудни. И ако го превърнете в свой навик, скоро дори ще искате да намерите допълнителни минути за тренировка.

Проследяване на прогреса

Разбирането на това развитие ще ви помогне да подобрите развитието си като китарист. Ако учите и практикувате ежедневно, е много важно да си водите дневник, който да проследява вашия напредък. Може би в началото това ще ви се стори излишно, но скоро ще разберете, че тази практика е много важна.

Източник: music-store.bg

Facebook Twitter Google+

0 Коментара