Национална мрежа за децата обявява старта на номинациите за авторитетните призове „Герой на децата“ и „Детска организация“, част от традиционните награди „Златна ябълка“ за принос към благосъстоянието на децата и семействата у нас, които се връчват за 11-та поредна година.

Във време на световна и глобална криза, продължаваща над година, мисията на „Златна ябълка“ е повече от всякога важна и необходима с амбицията да фокусира вниманието на обществото към хора и организации, които със своята гражданска активност подкрепят децата и семействата. Наградите имат за цел да популяризират широко техния положителен пример.

Ако се питате кои са героите на децата, ето някои от техните качества – това са личности или неформални групи хора, оказали положително влияние върху живота на децата, те се застъпват за техните права, променят мисленето и средата, така че децата да получават повече внимание,  подкрепа и възможности за развитие.

Номинациите в категорията „Детска организация“ отличават граждански организации, които със своите дейности, проекти и инициативи въздействат положително върху живота на децата и семействата в областите на здравеопазването, образованието, правосъдието, благотворителността и детските права.

Номинациите за „Герой на децата“ и „Детска организация“ се приемат до 26 април, 2021 г., като е необходимо да се попълни онлайн формуляра в сайта на наградите „Златна ябълка“ тук:

Категория „Герой на децата“: http://www.1june.nmd.bg/nominiraj/

Категория „Детска организация“: http://www.1june.nmd.bg/nominirajte-detska-organizatsiya/

Изборът на победители ще бъде направен след онлайн гласуване, което ще продължи до 15 май, 2021г.

Победителите ще бъдат обявени в навечерието 1 юни – Международен ден на детето.

Кои са Героите на децата през годините?

2020 – „Герои на децата“ са  Анна Йончева, Георги Пейков и Михаил Николов – техния фотопроект  „Различните“ прераства в инициативата „Да играем заедно“, с която тримата създават люлки, които дават шанс на деца с увреждания да се забавляват със свои връстници.

2019 – за „Герой на децата“  е избрана Антонина Кенова, която работи за изграждането на справедлива, иновативна и качествена система за обучение на най-малките.

2018  – „Герои на децата“ са д-р Таня Андреева и Дария Мукова, създатели на платформата HealthyKid Sofia, която при нужда насочва родителите към подходящи лекари и лечебни заведения.

2017 – „Герои на децата“ са Мариана Гелева и всички дами от страницата „Плетем за българските деца“, които всеки ден създават красиви, ръчно изплетени играчки с благотворителна цел.

2016 – „Герой на децата“ е Вера Кирилова от Националния алианс за работа с доброволци – Пловдив, които подпомагат работата с деца в неравностойно положение.

2015 – за „Герои на децата“ са избрани майките на децата с увреждания за ежедневния героизъм, който проявяват, за да се грижат за децата си.

2014 – призът получава екипът на 40 СОУ “Луи Пастьор”, София, за това, че успява  да спаси едно загиващо училище.

2013 – победител в категорията е Дарин Маджаров – създател на сайта Уча.се.

2012 година – наградата печели Илияна Кълева – лекар (педиатър) от „Бърза помощ“, осиновила четири деца.

Освен за „Герой на децата“, награди „Златна ябълка“ се връчват също в категориите „Болница“, „Училище“, „Община“, „Журналист“, „Благотворител“ и „Награда за цялостен принос“, като в тези категории номинациите се правят от 140-те организации членове на Национална мрежа за децата от цялата страна.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара