Още със създаването си Chloé гледа на света през уникална призма. Водена от постоянен стремеж към откривателство, модната къща търси автентичната красота на близки и далечни места.

Тази философия води до създаването на Nomade – емблематичен аромат, разположен на кръстопът на култури, който отдава почит на желанието за странстване и споделяне. Той е покана да се отправим все по-далеч в търсене на нови светове.

Сега, впускайки се в ново приключение, Nomade се отправя на първото си пътуване до Египет, за да се свърже с корените на основателката на модната къща – Габи Агион.

Обратно към Египет

Nomade Nuit d’Égypte е почит към родината на създателката на Chloé. Родена през 1921 г. в Александрия, Габи Агион напуска Египет и заминава за Франция в средата на 40-те години на миналия век. Откакто основава Chloé през 1952 г., спомените за родното ѝ място непрекъснато вдъхновяват стила на модната къща.

“Цветовете, които виждам в съзнанието си, са все нюанси от Египет. За мен Египет е цвят. Има най-красивия пясък, който някога съм виждала с бежово-розов оттенък и стичащ се като коприна между пръстите. Пренесох цветовете на Египет със себе си.”

Смята се, че родината на парфюмерията е Египет, където е създаден първият парфюм познат на човечеството – кифи (kyphi). Жреците са изгаряли древната субстанция в чест на бог Ра, но са я почитали и като ценно лекарство, използвано във фармакопеята. Оттам идва и името ѝ – „двойно добро“. Археолозите са открили различни формули за приготвяне на кифи, по-специално в храма на Хор в Едфу и храма на Хатор в Дендера. Днес Chloé дава нова интерпретация на това ценно алхимично произведение на изкуството.

Древни вдъхновения 

За да създаде Nomade Nuit d’Égypte, парфюмеристът Жулиет Карагозоглу (Juliette Karagueuzoglou) се завръща към  кифи с модерен, изискан подход, като го изгражда около селекция от базови съставки, споменати в древните рецепти за еликсира.

Смирната се появява още при първото вдишване, като мощните ѝ смолисти акценти се сливат с подправъчни нотки на джинджифил и канела, последвани от медени нюанси на нектар от зановец. След това киприол и бисаболол обгръщат композицията със своите изключително меки, балсамови и амброви нотки.

В сърцето интерпретацията на кифи е подчертана от друга съставка от Египет – доставен от плодородните полета по делтата на Нил и излъчващ характерните си меки и същевременно дълбоки нотки, абсолютът от портокалов цвят разкрива най-богатата си същност.

И накрая, докосване на топла, чувствена ванилия завършва тази съблазнителна парфюмна вода, формулирана с 90% естествен произход на аромата.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара