Д-р Авишек Мишра, специалист по пулсова диагностика, част от Аюрведа – древна холистична наука, разказва как да се храним правилно според конституцията на нашето тяло.

Аюрведа е най-старата традиционна система в Индия, създадена преди повече от 5 хиляди години. Думата Аюрведа означава “наука за живота”. Според философията на Аюрведа здравето е хармонично състояние между тяло, ум и дух. Всеки дисбаланс в тези три съставки причинява заболяване.

Философията на Аюрведа е основана на 5 основни елемента. Те са пространство, въздух, огън, вода и земя. Според Аюрведа всичко в нас и около нас е направено от тези елементи. Ние имаме конституция, която е нашето физическо и умствено положение. Когато разберем нашата конституция, когато следваме хранителните навици и начин на живот, подходящи за нея, тогава ние знаем как да бъдем здрави.

Как протича прегледът по пулсова диагностика? Каква е методологията?

В Аюрведа има много методи, които да ни помогнат да разберем заболяванията. Сред тях пулсовата диагностика се смята за най-добрият. Нади парикша е разчитането на пулса на пациента. То се осъществява с три пръста, за да се открият дисбалансите в тялото. Според философията на Аюрведа всяко заболяване се случва, защото има дисбаланс между три енергии в тялото ни, наречени “доши” – Вата, Пита и Кафа. Те създават проблеми и са отговорни за нашето здраве. “Доша” означава “това, което създава проблем”.

Затова пулсовата диагностика е необходима, за да контролира нашето здраве и да открие къде точно се случват тези дибаланси. Методологията на пулсовата диагностика работи така, че да разбере тези три доши – Вата, Пита и Кафа. Всеки дисбаланс в тялото ни е предизвикан именно от тях. Пулсовата диагностика разчита редовния пулс с три пръста – показалец, среден и безимен. Първият пръст, показалецът разчита Вата дисбаланс, средният пръст разчита Пита дисбаланс, а безименният – Кафа дисбаланс. Пулсът говори къде точно се случват заболяванията.

Също пулсовата диагностика разкрива точната конституция и може да се постави точна диагностика.

Какво е правилно хранене според Аюрведа ? Каква диета препоръчвате?

За да разберем храната според Аюрведа, трябва да разберем нейната основна философия. Според Аюрведа всичко около нас е създадено от пет елемента, всичко е заради тях.

Аюрведа вярва, че всеки човек е уникален. Как трябва да се храним според Аюрведа и какъв начин на живот да водим, за да бъдем здрави? За да знаем това, трябва да разберем своята конституция. Тези пет елемента – пространство, въздух, огън, вода и земя, създават три енергии – Вата, Пита и Кафа. Въздухът и пространството изграждат Вата енергията, която отговаря за всички импулси в нашето тяло – от нервната система до физическото ни състояние. Това е енергията на импулсите. Пита енергията идва от огъня и е отговорна за метаболизма и храносмилателната система. Кафа енергията идва от елементите земя и вода, и е отговорна за структурата и формата на нашето тяло. Кафа енергията също отговаря за смазката в нашето тяло.

Тези три енергии – Вата, Пита и Кафа, създават конституция. Както казах, конституцията оказва влияние на нашето физическо, емоционално и умствено поведение. Когато разберем своята конституция, тя ни казва какво да ядем и какво да избягваме.

Например, хора с конституция Вата

(въздух и пространство), са много леки, точно както въздуха, слаби са, могат да бъдат много високи или ниски. Тяхната храносмилателна система е много слаба, те не могат да разграждат големи количества храна. Тези хора са много фини и техните емоционални дисбаланси ги притесняват често, те са страхливи по природа и спят малко, често заради кошмари. Те говорят много. Те се нуждаят от готвена храна и не могат да ядат сурова. Добре е да ядат повече пъти на ден по малко, защото имат нужда от подхранване на кръвната захар, защото кръвното им налягане често е ниско. Хора с конституция Вата имат повече проблеми, свързани с храносмилането, те често имат запек. Тези проблеми оказват влияние на нервите и на техния сън, както и върху ума им. Тялото им има нужда от масаж с масла.

Конституция Пита е създадена от енергията огън.

Това е енергията на храносмилането и метаболизма. Хората с тази конституция имат добър метаболизъм, но тъй като това е висока енергия, често при тях се забелязват емоционални дисбаланси. Те ядат много, няколко пъти на ден, големи количества храна. Техните венци са слаби, затова често имат проблеми със зъбите. Тяхната кожа е много чувствителна към горещо, те не могат да издържат дълго в горещо време. Поради това са склонни и към алергии и заболявания, свързани с кръвта. Техният стомах е много чувствителен и са склонни към гастрит. Не се препоръчва да ядат люто, да пият кафе. Стимуланти като кафето могат да предизвикат неразположения. За тях се препоръчва да консумират лека храна с малко подправки, сурови зеленчуци, но имат нужда и от медитация. Важно е да практикуват йога всеки ден, за да поддържат техния емоционален баланс.

Хората с конституцията Кафа имат трудна индивидуалност,

която идва от елементите вода и земя. Те са родени със слаб метаболизъм, затова често имат едри тела. Склонни са към затлъстяване и ако не спортуват често, е трудно да контролират своите килограми. Те не трябва да консумират много сладко, солено, защото това може да създаде неразположения в тялото им. Имат добър стомах, но не трябва да ядат твърде много червено месо, защото тялото им няма нужда от толкова много протеин. Трябва да ядат леко месо. Хората с конституция Кафа са мързеливи по природа, те са бавни в действията си и много спокойни. Добре е да практикуват често физическа дейност, да тренират. Добре е да ядат повече сурова храна и да постят поне веднъж в седмицата, в зависимост от техния метаболизъм. Не трябва да пият сокове, защото те ще притеснят техния метаболизъм и отново ще качат килограми.

Това е за отделните конституции, като е възможно те да бъдат смесени. Тогава пациентите трябва да разберат индивидуално какво трябва да ядат и какво да избягват.

Източник: Изкуството да живееш 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара