Вече 116 години химнът на българската просвета и култура „Върви, народе възродени“ оглася площадите на страната ни на 24 май. С особен патос и вълнение той звучи в Ловеч, защото именно в града на люляците на 9 май 1901 г. в час по музика учителят Панайот Пипков написва на черната дъска музиката на химна по стихове на Стоян Михайловски.

За пръв път песента „Върви, народе възродени“ е изпълнена в Ловеч на 11 май с.г. като празничен химн за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета. През 1902 г. за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост песента се подема и запява от всички училища в страната.

Панайот Пипков оставя дълбока следа в историята на Ловеч, припомни уредникът Христо Тодоров от секция „Нова история“ при Регионалния исторически музей в Ловеч. Той разказа, че Пипков пристига в града за учебната 1900-1901 г. От тук насетне започва активен период за музикалното му творчество, педагогическата и обществена дейност.

През 1901 г. създава в града ученически църковен хор при църквата „Св. Богородица“. Поемайки ръководството на градския оркестър, разширява и обогатява неговия репертоар. Реорганизира и ръководи училищния хор при мъжкото класно училище. Пише хоровата творба „Напред в бой“, марш на 34-и пехотен троянски полк за духов оркестър, марш на гимнастическото дружество „Осъмски юнак“, „Български всеучилищен химн Свети Свети Кирил и Методий“ и множество ученически песни.

В преподаването си Панайот Пипков въвежда нови методи, които са предшественици на професионалното музикално образование у нас. В Ловеч започва и семейния му живот с учителката Натя Стефанова и се раждат двете му деца. От 1904 г. е капелмайстор на военния оркестър на 34-ти пехотен троянски полк. Печата вестник за повишаване музикалната култура на военните музиканти.

На 3 май 2001 г. Общинският съвет в Ловеч удостои Панайот Пипков със званието „Почетен гражданин на Ловеч“ за принос в културата на Ловеч и България.

В Регионалния исторически музей и днес съхраняват спомени за Панайот Пипков. Институцията разполага с два нотни преписа на „Химн на Св. Св. Кирил и Методий“.

Училището в Ловеч, където Пипков е преподавал и е написал музиката към химна на българската просвета и култура „Върви народе възродени“, от 1968 г. носи името на Панайот Пипков. От 1988 г. в училището се приема първият випуск с музика, а през 2012 г. завършва последният с музикални паралелки, съобщи директорът на учебното заведение Валери Митев. През тези години учениците са печелили редица призови места в национални конкурси. От 2008 г. училището е средищно и в него се обучават ученици от девет населени места. Тази учебна година възпитаниците са 165.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара