Нищо чудно първата ви асоциация за Pole Dance или танци на пилон да е задимен стриптийз бар и отегчена танцьорка, която се върти около кол, бавно сваляйки сутиена си пред похотливите очи на чичковци с шкебмета. Или пък нощно пищно еротично шоу с акробатки с оскъдни блестящи бикини в лъскав хотел в Лас Вегас.  Ако не на живо, то поне в някой холивудски филм сте го виждали.

Снимки: ЕВГЕНИ ДИМИТРОВ, БУЛФОТО

Разбира се, вероятно сте чували, че Pole Dance се превърна в сериозен спорт, има си световно първенство и международни и национални федерации в десетки страни по света. А – скоро или по-късно, ще бъде олимпийски спорт – за това са внесени петиции в МОК. С аргументите, че танцът на пилон включва красотата и атлетичността на фигурното пързаляне и гимнастиката.

Pole Dance, под името фитнес на пилон, за да се отърсят от изцяло еротичния си ореол (въпреки че повечето от практикуващите го смятат, че еротиката е огромен бонус) започва да трупа популярност в САЩ в началото на XXI век и вече има хиляди клубове и много жени, които, независимо от възрастта си, го предпочитат пред традиционните тренировки в залата. Танците на пилон са вече световно призната фитнес програма за цялото тяло и мускулни групи, недостъпни за стандартния фитнес.

Танцуването на пилон е забавен, предизвикателен и много женствен начин за поддържане на добра форма. Действа тонизиращо, подобрява стойката, повишава самочувствието, дава пластичност, грация, красота на движенията…

Именно страстта към Pole Dance ражда първия у нас женски спортен клуб – No Gravity – един от няколкото в София и въобще в България, където с професионални треньори може да се забавлявате и ваете тяло на пилон.

No Gravity e сбъднатата мечта на популярната актриса и тв водеща Ернестина Шинова и пристрастената към спорта Ива Антова.

„Началото беше преди две години, когато с Ерна се запознахме в залата  на Соня – Sonya Pole Studio. Зарибихме се една друга, пол денсът се превърна в нашия спорт, а постепенно и в истинска страст, мания. И решихме, че на всяка цена трябва да имаме зала, в която да можем да се мятаме по пилоните когато си поискаме. И, разбира се, други жени да идват при нас и да се мятат по пилоните. Да създадем клуб, в който  всички дами да се чувстват комфортно, уютно, приятно, това да си е тяхното място в София. В града няма друг точно такъв дамски спортен клуб, който да не е фитнес в типичния му вид – с тежките уреди,  велоергометри и пр.“, разказва Ива Антова.

„Създадохме No Gravity с идеята да дадем време и пространство на съвременната жена да се откъсне от гравитацията – да се разтовари от физическото и психическото напрежение и да запази дълго силата, красотата и младостта си“, добавя Ернестина.

В No Gvaity може да се разкършите и да влезете във форма не само с Pole Dance, а с около 15 вида спорт и програми, с около 20 треньори. И „менюто“ постоянно се обогатява. Тук дамите получават професионални насоки как могат да постигнат това, което искат – да отслабнат, стегнат крака, дупе, ръце, корем и пр., независимо от своето физическо състояние, спортна форма, възраст, бременност, прекарани операции и пр.

„Някои първо идват запалени по танците на пилон, но се оказва, че това не е техният спорт, не на всеки му харесва, не всеки може да издържи. Но в интерес на истината всяка жена, влязла в клуба, е намерила своя спорт тук – независимо дали е по-лек или по-натоварващ. Човек може да дойде просто да пробва по веднъж от всичко, без да се записва, докато усети своето. Треньорите ни са страхотни – надъхани момчета и момичета, доста от тях са участвали на големи спортни световни състезания. Всички са сертифицирани. Двете ни треньорки по танци на пилон Бояна Николова и Симона Бойкова миналата година участваха за първи път от България на Световното първенство по Pole Dance, един наистина престижен форум, помагахме да съберем пари за пътуването им”, казва Ива.

А защо са толкова малко местата в София и България, където може да се практикува Pole Dance? Оказва се, че не толкова заради инвестицията – пилоните са скъпички, но най-вече заради липсата на треньори. Бояна и Симона са бивши състезателки по художествена и спортна гимнастика, спортистки в чудесна форма, които се запалват по танците на пилон, лесно им се удават и бързо успяват да станат треньорки. Но за да постигнеш професионални нива, трябват много тренировки, защото има елементи, които се изработват дълго време. Спортът е доста натоварващ и изисква добра предварителна разгрявка.  „Наистина много изморява, но това е спортът, който буквално моделира всички части на тяло – от врата до пръстите на краката. Буквално. Аз съм се занимавала с много спортове, твърдя го убедено. И дава еротика, красота, много излъчване,  самочувствие. Идват жени на по 35-40-45 години, които никога през живота си не са правили шпагат. И на 10-ия път вече правят шпагат и са wow!“, казва Ива.

“Тренировката е почти като при акробатиката и идеално тренира всички групи мускули. Тялото става по-силно и гъвкаво. Освен това е приятно, защото не се налага да правя едни и същи упражнения. Все едно летя.“ споделя и Ернестина.

В No Gravity предлагат три варианта за танци на пилон – Pole Dance, по-лекият Fitness Pole Dance и Exotic Pole Dnace – с хореография и костюми.

Друго любимо на дамите занимание в No Gravity е въздушната йога. Летенето над земята в хамак-люлка е едновременно релаксиращо и забавно, медитативно, с всички ползи за духа и тялото, които носи практикуването на йога. Възрастта, килограмите и спортната форма нямат никакво значение. Акро Йога пък е жизнерадостна практика, която съчетава терапевтичен тайландски масаж с мъдростта на йога и творческата изява на акробатиката.

Може да преодолеете гравитацията и с въздушния обръч – един от най-атрактивните номера в цирковото изкуство. Преживейте усещането да сте във въздуха, правейки упражнения, които ще спомогнат да раздвижите цялото си тяло и ще ви дадат ново витално преживяване.

Освен популярните пилатес, ащанга йога, стречинг, клуб денс, тук може да опитате и един много интересен спорт – TRX – Total Resistance Exercise – програма, създадена от американски „тюлени“. При упражненията, с помощта на специални колани, тялото се натоварва само от собственото си тегло. No Gravity е единственият клуб в София, в който има 10 такива колана. С тях, с определени серии и групи движения се моделират определени части на тялото. През топлите месеци тренировките с TRX могат да се провеждат и в парка наблизо.

„Голям фен съм на Kangoo Jumps – уникален спорт е, защото по много лесен, забавен и танцувален начин се прибираш – нещо, което е проблем за всяка жена – не просто да свали излишните килограми, а да се стегне. Страхотно преживяване, препоръчвам го на всички. Упражненията с обувките не натоварват ставите и мускулите, даже напротив – препоръчват се за хора с оперирани стави.“, разказва Ива.

„Винаги във форма“ е програма, разработена в No Gravity, и е насочена към жени, които никога или много отдавна не са спортували. Целта й е разтоварване, разкършване и постепенно влизане във форма за по-сериозни спортни занимания.

Фитнес гимнастиката пък е тренировъчен метод, помагащ за бързо отслабване и стягане на проблемните зони. Тя е съвкупност от фитнес упражнения, които включват тае бо, табата, упражения за гръб, корем, крака, ръце и други мускулни групи, като тренировките са подходящи за всички желаещи.

Крос фитът е хитова натоварваща програма. „При нас обаче го няма вдигането на дъмбели по 5, 10, 20 килограма, всичко е направено така, че хем да не направи жените груби, мускулести чудовища, хем да им изгради  фина мускулатура, да отслабнат, да се стегнат. Крос фитът също е разработен от нашите треньори, които са сертифицирани за този спорт.“, казва Ива.

Фитболът представлява едновременно аеробна и силова тренировка, извършвана с помощта на специална гимнастическа топка. Стяга проблемните зони – корем, талия, бедра и седалище, и включва упражнения от аеробиката, тае-бо, пилатес и стречинг. Движението на топката поддържа стойката изправена, осигурява добра профилактика за проблеми, свързани с опорно-двигателния апарат и намалява ставните болки.

А докато майките тренират в едната зала, децата може да се забавляват в другата с модерен балет, MTV танци и различни забавни програми, свързани с движение.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара