Второто издание в България на фотографското състезание „Фотомаратон София“ стартира на 3 юни от 10 часа в самото сърце на столицата – бар „Петък“ в рамките на фестивала Фотофабрика 2017.

Фотомаратон е фотографско състезание, в което участниците правят серия от фотографии за определено време по предварително зададени теми, които стават ясни в деня на провеждането му. Тази година темите ще бъдет 2, а времето за изпълнение – 6 часа.

Участие може да вземе всеки непрофесионален фотограф – сам или в екип, след регистрация на сайта на събитието, която е отворена от 27 май до запълване на максималните 350 участника. Необходим е само цифров апарат, празна карта памет и желание за състезание.

Както на други места по света, снимките трябва да бъдат предадени „направо от фотоапарата“, като редактиране или обработка не са позволени. Жури ще оцени анонимните фотографии според техниката на заснемане и креативността в интерпретирането на темата и ще награди печелившите в самата вечер. Приемат се снимките само на завършилите цялото предизвикателство.

Концепцията на Фотомаратон започва в Мадрид през 1986 г., а вече се провеждат на 80 подобни състезания в цял свят. Тази година София влиза в международния календар на фотомаратоните в света за втори път. Първият голям фотомаратон в София се състоя на 10 септември 2016 година. Бяха дадени 3 теми и 6 часа за снимане. 144 участника завършиха предизвикателството.

ФОТОФАБРИКА е платформа за фотографски събития за широка публика. Фестивалът  представя фотографията като изкуство и социална интерзона, част от съвременната градска културна среда.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара