„Пришълецът: Завет“ на режисьора Ридли Скот е вече тук! Всички почитатели на емблематичната поредица, започнала с първия филм от поредицата в далечната 1979 г., могат да отскочат до най-близкия киносалон и да съпреживеят новото пулсиращо с вибрациите на ужаса приключение, да се пострахуват в тъмното, да усетят до къде могат да ги отведат границите на ужаса и дори да се позабавляват с леко наивния сценарий и не особено новаторска визуална стилистика, издържана изцяло в духа на всички предишни „пришълци“.

Историята започва с  пролог- провокация, нахвърлящ философски идеи за сътворението през диалога между Творецът-създател ( Гай Пиърс) и Творението – познатия ни отпреди години андроид Дейвид (Майкъл Фасбендър).

След интрото следва спокойствието на мирната космическа мисия, предназначена да отведе човечеството към нов дом сред звездите. На борда на пионерския кораб „Завет“ има двойки, които ще населят планетата Origie-6, както и десетки ембриони, които ще помогнат за установяването на новата колония. Докато те спят дълбоко в хипер-сън, единствено андроидът от по-ново поколение Уолтър (отново Майкъл Фасбендър) броди сам из коридорите. Спокойствието е преждевременно нарушено, когато звездно изригване раздробява енергийните панели на „Завет“ като причинява неочаквани жертви и отклонява мисията от курса.

Когато звездно изригване поврежда кораба, Уолтър е принуден преждевременно да събуди екипажа, за да оцелеят пасажерите. За съжаление механична неизправност заключва капитана (Джеймс Франко) в неговата криокамера и той загива. След инцидента дълбоко религиозният Орам (Били Кръдъп) застава начело на екипажа, а Даниълс (Катрин Уотърстън) е разбита от скръб заради загубата на съпруга си.

Скоро оцелелите членове на екипажа се натъкват на райско кътче, което е много по-близо от Origae-6 и е с потенциал да стане техен нов дом. Но се оказва, че това което са открили, всъщност е мрачен, смъртоносен свят, изпълнен с неочаквани обрати. Изправени пред ужасна заплаха отвъд границите на въображението, за изстрадалите изследователи единственият изход е мъчително и опустошително бягство… назад към „Завет“.

Действието във филма се развива 10 години след събитията в кинохита с колеблива слава „Прометей“. Самият Ридли Скот споделя, че още преди да започне да прави „Прометей“ е имал цялата концепция в главата си – за историята, която ще отведе зрителите обратно към оригиналния „Пришълец“  и винаги се е чудил как никой от другите трима режисьори в поредицата не е попитал кой ще създаде предисторията и защо.

„Най-ценното на „Прометей“ е  че буквално възкреси „Пришълецът“ от точка нула, когато беше абсолютно мъртъв. Той докосна темата за смъртността и безсмъртието и това вече беше следващата фаза“, споделя Ридли Скот.

Както в „Прометей“, така и в центъра на тази история е героят на Майкъл Фасбендър, само че сега той не е Дейвид, а Уолтър, създаден да бъде изцяло лоялен към екипажа на кораба. Следва епохална среща лице в лице с по-стария събрат, андроида Дейвид с Уолтър и това със сигурност е най-страхотната сцена във филма, пресъздадена брилянтно от Фасбендър.

Майкъл Фасбендър: В ,,Пришълецът: Завет“ играя Уолтър, който е андроид от ново поколение; той е нещо като различна версия на Дейвид, защото Дейвид прилича много на реален човек и е така програмиран, че да развива човешките черти на характера си. Така че, следващото поколение андроиди, от което е Уолтър, е с много по-малко човешки качества и е един много неемоционален робот като цяло.

Заедно актьорът и режисьорът изследват цялата сложна поведенческа верига, вкоренена в Дейвид, и най-вече неговата хитра и подривна страна. „Ридли и аз се опитахме да открием хумора в него, смешните му детайли, – казва Фасбендър. – Когато се забавляваме сме искрени и без задръжки. И така е по-вероятно да изпитаме в по-пълна степен други неща като шок и ужас“.

„За да заснемем сцените, в които „играя със себе си“ използвахме камера със специален компютъризиран кран. Когато играя Дейвид движението на крана се картографира по електронен път. Така че, когато играя Уолтър, следвах същия електронен път, маркиран вече от Дейвид. И те ме поставяха като Уолтър в сцената с Дейвид. Това беше наистина яко. Интересно беше да видя как се развива технологията в тази посока“, добавя още Фасбендър.

„Пришълецът: Завет“ е заснет за 74 дни във Fox Studios Австралия и в Милфърд Саунд, Нова Зеландия миналата година. Скот възлага на художника на продукцията Крис Сийгърс да създаде визията на космическия кораб. Сцените на открито на планетата са заснети в Милфърд Саунд и отчасти в студиото на Fox. За интериорните сцени в изоставения град, Ридли Скот се опитва да улови елементи от 18-ти век в художествения изглед за стаите, в които меката светлина сякаш идва от запалена свещ. Най-съвременните визуални ефекти са използвани за украсяване на това, което е заснето на живо. За „Пришълецът: Завет“ отговорникът за визуалните ефекти Чарли Хенли наема някои от водещите световни VFX лаборатории – Animal Logic в Сидни, MPC (Moving Picture Company) във Великобритания и Framestore в Монреал, Канада.

В „Пришълецът: Завет“ участват звездите Майкъл Фасбендър (Прометей, 12 години робство), Катрин Уотърстън (Стив Джобс), Били Кръдъп (Почти известни, Мисията невъзможна III), Дани Макбрайд (Ананас Експрес) и Демиан Бичир. Филмът е режисиран от Ридли Скот (Марсианецът). Сценарият е на Джон Логан и Данте Харпър, по историята на Джак Паглен и Майкъл Грийн. Продуценти са Ридли Скот, Марк Хуфам, Майкъл Шефер, Дейвид Гилер и Уолтър Хил.

Филмът се разпространява за България от Александра Филмс.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара