Независимо дали се интересувате от кулинария или не, името на Гордън Рамзи няма как да не извиква у вас познат образ. Той е популярен по целия свят и често е свързван с пиперлив нрав, най-вече заради критичните коментари, които дава на участниците в някои телевизионни формати. В действителност обаче е много по-любопитна и всестранно развита личност. Рамзи е силно отдаден на както на работата си, която се състои от най-разнообразни начинания, така и на голямото си семейство, което е изключително важно за него.

Снимки: National Geographic/Justin Mandel

Той разделя времето си между Лос Анджелис и Южен Лондон, където са съпругата му Тана, петте му деца и техните кучета, котки и костенурки. Двамата с Тана се занимават усърдно с благотворителна дейност и управляват фондация, подпомагаща лечението на деца в специализирана болница в Лондон. Дори като клиент на ресторантите на Гордън Рамзи, имате опция да добавите малка сума към сметката си, за да подкрепите инициативата и малките пациенти.

Не е тайна, че

детството на Гордън не е било съвсем леко.

Той е роден в Шотландия, а е отгледан в Стратфорд на Ейвън, в Англия, като семейството се мести често покрай опитите на бащата да се справи с алкохолна зависимост. Самият Гордън заживява сам още на 16-годишна възраст. Първоначално мечтата му е да се занимава професионално с футбол.

Случва се така, че контузия слага край на тези надежди и той записва курс по хотелиерство. Неговата отдаденост и природният му талант се отплащат бързо и го отвеждат до обучение при някои от водещите готвачи в света, сред които легенди като – Албер Ру, Марко Пиер Уайт, Гай Савой и Жоел Робюшон.

През 1993 година, едва

27-годишен, Рамзи става главен готвач в Aubergine

в Лондон, а само за три години успява да получи две от престижните звезди Мишлен. На 35-годишна възраст той създава първия си собствен ресторант и бързо получава най-голямото признание в света на кулинарията – три звезди Мишлен.

Днес ресторантът Gordon Ramsay в Лондон е най-дългогодишният носител на тази награда, а самият Рамзи е един от четиримата готвачи във Великобритания, които успяват да задържат този статут. Ресторантът му в Бордо също е носител на две звезди, а този във Версай – на една. Гордън Рамзи ръководи още редица успешни оазиси на кулинарията в различни точки на света – от Сингапур до САЩ, някои от които в Лас Вегас, Париж, Атлантик Сити и разбира се – в Лондон.

Гордън Рамзи несъмнено е звезда на малкия екран в международен план. Но той е

успешен и като автор на книги,

а автобиографията му е абсолютен бестселър. Мобилната му игра има сериозен международен успех, както и продуктите за дома, които предлага в глобално партньорство със световна компания. Като признание за всичко, с което е допринесъл за света на кулинарията, Рамзи е удостоен с Орден на Британската империя от самата Елизабет II.

На родна почва можем да се насладим на най-новото му шоу „Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“. Трети сезон на поредицата стартира на 29 август по National Geographic и обещава глобално кулинарно приключение, което изследва световните култури през храната, като

пътешествието включва всевъзможни любопитни кътчета

и тайни от Португалия, Хърватия, Мексико, Тексас, Пуерто Рико, Исландия и още.

Следвайки напътствията на местни експерти и легенди на гастрономията, с които се среща по време на пътешествието си, Рамзи научава повече за деликатесите и свежите вкусове, присъщи за тези региони.

Всяка съставка, която открие, всяко ястие, което опита, всеки човек, когото срещне, го вдъхновяват да създаде рецепта, която да представя с вкусовете си сърцето на дадена култура. А накрая на всеки епизод, Рамзи се отправя рамо до рамо с местна кулинарна легенда и заедно готвят за хората от региона, които е срещнал по пътя си.

„В тези безпрецедентни времена поредицата „Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“ ни предлага вълнуващо бягство и възможност да изследваме света от удобството на собствения си дом, както и вдъхновение да

опитаме нови вкусове и кулинарни техники

от експертите, които срещам по пътя си“ – коментира Рамзи. – „Светът е огромно място, изпълнено с богато разнообразие и история, а ние тепърва започваме да разкриваме най-дръзките вкусове, които планетата може да ни предложи.“

Новите епизоди от поредицата „Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“ можете да следите всяка неделя от 21 ч. по National Geographic, а тук споделяме и една ексклузивна рецепта от суровото крайбрежие на Португалия с дъх на лято.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара