Избягването на капаните за туристи и намирането на истински изненади в света на кулинарните пътувания става все по-трудно. В опит да остане свежо и оригинално, модерното готвене обръща поглед към уличната храна за вдъхновение. Тя има история, автентичност и носи особено вълнение. Именно това отвежда посетителите далеч от обичайните места, към задните улички в големите градове по света.

Снимки: 24Kitchen

В тази поредица от 10 части Ейнсли Хариът изследва уличната храна в: Рейкявик, Исландия; Истанбул, Турция; Бриджтаун, Барбадос; Тайпе, Тайван; Фес, Мароко; Осака, Япония; Мадрид, Испания; Аман, Йордания; Палермо, Сицилия; Джорджтаун, Пенанг.

Ейнсли смята, че когато става въпрос за улична храна, опитът му е прекалено ограничен – почивките със семейството и бизнес пътуванията не са разширили границите на познанията му, но сега е време за промяна. Той си поставя за цел да изследва света, за да открие всички нюанси, добри и лоши, на глобалната улична храна. А ако има неоткрити рецепти, той иска да ги намери, да ги сготви и да ги опита. За да успее подобно приключение, Ейнсли трябва наистина да се изследва задълбочено някои

невероятни кулинарни дестинации.

С помощта на местни блогъри, той изследва замръзналите улици на Рейкявик в Исландия и горещите тропически пазари на Пенанг. Той поема към Африка и средновековната Медина във Фес, Мароко, след което се завръща към Европа и модерните тапас барове в Мадрид. На много от тези места Ейнсли открива храни и рецепти, които са толкова специфични за района, че малцина от останалата част на света са ги опитали досега.

За разлика от толкова много пътуващи готвачи, Ейнсли готви по улиците, на количките и в малките кафенета, за да открие как местните хора го правят. Когато готви пред камерата, той опитва рецептата за първи път, няма нито помощ, нито предварително приготвена мостра, просто го прави. В резултат на това храната, която приготвя, има уникално автентични вкусове и текстури.

Малките улички, изпълнени с кулинарни изненади, не са за хора със слаби сърца. Те крият някои изключително изненадващи момента по пътя като ядене на сурово пилешко и кравешка утроба в Осака, Япония, също агнешко, пушено в тор, и акула, консервирана в урина в Исландия. Ейнсли дори се храни от

чиния с доста необичайна форма в Тайван!

Но има и изключително вкусна страна на нещата като раци с черен пипер в Пенанг, пай с пиле и шафран във Фес, пикантни кнедли със свинско в Тайван (бън) и най-добрите каноли в света в Сицилия.

Но, както е при най-добрите приключения, хората, които Ейнсли среща по пътя си, са тези, които правят пътуването толкова запомнящо се:

В Палермо, Сицилия той среща с кмет, който се бори с мафията и много обича храната. Под зоркото око на неговите тежко въоръжени пазачи Ейнсли открива какво се е случило с продавачите на улични храни, които отказват да плащат на мафията за протекция.

В Пенанг Ейнсли открива Май Лай, чийто барбекю ресторант на плажа е пометен от Цунами, и разбира от нея как е стъпила отново на крака и е възстановила един от най-успешните улични ресторанти в града.

А в Мадрид Ейнсли работи с група протестиращи, които се борят със забраната на улична храна в своя град. Резултатът е фестивал на уличната храна, който привлича хиляди хора и изглежда ще успее да преобърне тамошните закони.

Премиерата на първия сезон на „Улична храна с Ейнсли, сезон е на 10 октомври от 14:00 ч. Предаването ще се излъчва всяка събота и неделя от 14:00 ч.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара