Германия е успяла да възстанови през миналата година равнището на приходящия си туризъм отпреди ковид пандемията, похвалиха се от Германския борд по туризъм на специално събитие в София. Общо 80.9 млн. са били гостите на Германия през 2023 г., а през 2019 г. – 89.9 млн.

Българите дори сме увеличили с около 15,4 на сто нощувките си на германска територия. Нашенските туристи са останали там за близо 500 хил. нощувки (463 982) и това е ръст спрямо предходната година. Половината от пътуванията на сънародниците ни (49%) са били ваканционни. От тях 56% са осъществени със самолет.

Българите сме отличници на германския туристически пазар, и що се отнася до продължителността на престоя – оставали сме за 12 нощувки средно там, при 6 средно за всички чужди туристи. Едно от ключовите послания на Германия като туристическа дестинация е Stay longer! (Остани по-дълго!), което кореспондира с концепцията й за устойчив туризъм и по-дълготрайни пътувания. Защото по-продължителният престой на дадено място е по-евтин и по-екологичен от няколко кратки пътувания и така щади природата, оставяйки по-малък въглероден отпечатък. Германия през последните години ориентира туризма си към повече устойчивост и зелени решения. В този аспект тя се е придвижила до 4-ото място в Европа (след няколко скандинавски страни начело с Финландия).

През последните 10 години Германия е и предпочитана европейска дестинация за културни пътувания. В 47% от случаите тя е харесвана заради историческите й забележителности, в 35% – заради градската среда и архитектура, а в 33% – заради музеите, галериите, фестивалите и другите културни формати. Германия има вече 52 обекта в списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното наследство, последният добавен там е немският град Ерфурт.

През лятото Германия ще е домакин на Европейското първенство по футбол и очаква бум от посетители в 10-те града, където ще се състоят шампионските срещи. “Футболната култура на Германия е отлично развита (тук ма 27 000 клуба) и човек даже да няма билети за мачове и да не е на стадиона, пак може да усети ентусиазма и адреналина от тази велика игра навсякъде по площадите и градските заведения”, подчерта Кристиян Салай от Германския борд по туризъм.

През есента на 2024 г. се навършават 35 години от падането на Берлинската стена и столицата на Германия се готви за приток на туристи, свързан с това честване. Немският град Кемниц пък е определен за европейска столица на културата догодина, тъй че се очаква да стане обект на значим интерес през 2024 г.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара