Пневмонията е най-честото усложнение при грипа. И сега я намираме, включително при децата. Тя е много характерна вирусна пневмония – на слушалка се хваща по-трудно, но на рентгенова снимка се очертава веднага”. Това заяви пред Nova главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него сме склонни да неглижираме грипа. „За 90% от хората той ще премине сравнително леко. Вниманието ни е насочено към 10% – най-вече възрастни хора и хронично болни, за които той може да бъде проблем”, каза Кунчев.

Според него няма възраст, която да не е засегната, всеки може да боледува от грип, като най-често от болнично лечение имат децата.

Кунчев уточни, че най-висока е заболеваемостта във възрастовата група от 5 до 19 години. „Няма възраст, която да не е засегната, всеки може да боледува от грип. Като необходимост от болнично лечение – това са най-вече децата”, заяви Кунчев.

Той предупреди да се не подценява това заболяване и да се избягват излишните контакти и събирането на места със струпване на хора.

Във връзка с лекарствата той каза, че има проблем с някои медикаменти, но да се обобщава, че по принцип липсват, по думите му, няма да е точно.

„Мисля, че в рамките на месец за много от препаратите ще се стигне до задоволяване”, уточни доц. Кунчев, който призова да не се запасяваме с лекарства.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара