Курт Ауст е един от големите скандинавски майстори в криминалния жанр, спечелил е двете най-големи награди – „Ривертон“ и „Стъкленият ключ“, а у нас е познат с романите „Невидимото братство“ и „Алхимия на отмъщението“, последвани от „Денят на Страшния съд“ и „Прокълнатият“.

„Третата истина“ (изд. „Персей“) е нова среща с писателя – обемен роман от близо 600 стр., които се четат на един дъх. Героите ще ви напомнят Шерлок Холмс и доктор Уотсън. Става дума за датския професор Томас Буберг и младия му асистент, норвежеца Петер Хортен, които разследват престъпления на исторически фон, в началото на XVIII в.

Професор Буберг и Петер Хортен са изпратени със специално поръчение от краля да разследват жестокото убийство на Ханс Хале, уважаван от всички управител на имение, който няма врагове. Предполагаемият извършител е бил задържан веднага след убийството и изглежда, че случаят е решен. Но професорът и неговият асистент възобновяват разследването. Дали този, който е изтръгнал сърцата на два елена в гората и е нарисувал обърнати кръстове на челата им, е способен да убие и човек по толкова жесток начин?

Професор Буберг и Петер Хортен се сблъскват с различни версии за случилото се, разпитват свидетели и заподозрени. Въпреки необикновения синхрон, в който работят – логическото мислене на професора и детайлната памет на асистента, се оказва, че криминалната загадка може да оплете и тях в собствените им разсъждения. Същевременно и животът им е в опасност – истинският убиец е близо до тях…

Всяко финално разкритие се оказва предпоследно, за да се достигне накрая до Третата истина. Извършителят е известен като извършител на убийство, което не е извършил, но въпреки това е получил наказанието си за убийство, което никой не е знаел, че е извършил. Доста заплетено, но е представено с виртуозна логика от майстора на жанра Курт Ауст.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара