Последната година се превърна в черна за авиацията. Двата поредни инцидента със самолети на Malaysia Airlines, катастрофата на Air Algerie и последвалият фатален инцидент на нискотарифна авиокомпания Air Asia през декември, съвсем естествено предизвикаха голямо медийно внимание. Ужасната катастрофата на Germanwings преди няколко дни се превърна в трагедия за цяла Европа.

Породиха се дебати доколко сигурен е въздушният транспорт и по-конкретно полетите с нискотарфни авикомпании. Оправдани ли са страховете и съмненията на хората? Да разгледаме фактите, статистиката и мненията на експерти.

Какви са шансовете самолет да катастрофира

Според експертите шансът човек да загине в самолетна катастрофа са около 1:14 млн. Казано с други думи, седем пъти по-вероятно е човек да почине, падайки от леглото, и 300 пъти по-вероятно е това да се случи на работното място.

По данни на Службата по архиви на самолетните катастрофи (Bureau of Aircraft Accidents Archives (B3A)), събираща данни за самолетните инциденти в световен мащаб, броят на катастрофите намалява значително почти всяка година от 1943 година насам.

samolet

Графиката показва, че всъщност 2014 г. е приключила с по-малко инциденти от 2013 г.

Инцидентите в Европа

Случаят с Germanwings е третата най-голяма катастрофа на европейска авиокомпания след тази на Spanair през 2008 г. и тази на Air France над Атлантика през 2009 г.

Въпреки тези инциденти, статистиката сочи, че Европа е едно от най-безопасните места за летене. По данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), за периода 2009–2014 в Европа е имало 0,24 катастрофи на милион полета. Коефициентът е много близък с този в Северна Америка – 0,20. Най-опасно място за летене е Африка с 6,83 инцидента на милион полета, а с най-малък брой катастрофи в света е регионът на Северна Азия – 0,06.

За нискотарифните авикомпании

Едно от основните предимства на нискотарифните авиокомпании са по-ниските цени на самолетните билети, които предлагат. Днес бизнесът разцъфтява – през 2013 г. нискотарифните авиопревозвачи представляват 23% от пътническите полети. Как успяват, обаче, да печелят, предлагайки по-евтини билети, и дали е за сметка на сигурността?

Отговорът на екпертите, а и на статистиката, е категорично НЕ.

Нискотарифните авиокомпании печелят от своята по-голяма ефективност, по-ниски разходи за обслужване на клиенти и от допълнителното заплащане на редица услуги, като превоз на багаж, храна и място в самолета, приоритетно качване на борда, повече място за краката и т.н. – услуги, които при редовните авиокомпании влизат в цената на билета. Разликата в тарифите се дължи само и единствено на разликата в предлаганата услуга, но не и на безопасността на полетите. Стандартите за сигурност са еднакви за всички европейски превозвачи.

Двете най-големи нискотарифни авиокомпании в Европа – Ryanair и easyJet, никога не са имали фатални случаи или големи инциденти, свързани с мерките за сигурност. Така стоят нещата и със сравнително младия нискотарифен превозвач – Wizz Air. Четири от най-големите нискобюджетни авиокомпании – JetBlue, WestJet, Southwest и Ryanair изпреварват по сигурност дори най-големия авиопревозвач в света – American Airlines, според класация на Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (JACDEC) за 60-те най-сигурни авиокомпании в света.

Сред 10–те най-тежки авиационни инцидента в Европа досега нямаше нито един с нискотарифна авиокомпания. До тази седмица Germanwings също бяха без тежки инциденти в своята 13-годишна история.

За самолетите

Като цяло флотилиите на нискотарифните авиокомпании са едни от най-младите в Европа, а самолетите, с които оперират са едни от най-сигурните.

Самолетите на Ryanair са на средна възраст 6,3 години, тези на Wizz Air – 3,9 години, Germanwings – 12,9 години, EasyJet – 6 години. Ето и класация на най-безопасните самолети (модели с поне 2 милиона полета):

 1. Airbus A340 – 00
 2. Boeing 747-400 – 0, 07
 3. Boeing 737-600/700/800/900 – 0, 08
 4. Airbus A320 (включително A318, A319, A321) – 0, 10
 5. Boeing 737-300/400/500 – 0, 15
 6. Embraer 170/190 – 0, 17

  За страха от летене

  Наскоро Европейската комисия публикува доклад, според който през 2014 г. общият брой на загиналите по пътищата в рамките на ЕС е 25 700 души. Въпреки това, не изпитваме страх, когато се качваме в автомобилите си всеки ден. Страхуваме се да летим, независимо, че въздушният транспорт е доказано най-безопасният начин за бързо придвижване днес. Защо?

  Отговорът не е в липсата на безопасност. Отговорът е в естественото чувство на безпомощност и липса на контрол над ситуацията, които изпитваме на 10000 м височина.

  Но преди да отменим следващия си полет, нека се замислим – в каква степен имаме контрол над събитията дори здраво стъпили на земята, ежедневно пресичайки десетки опасни кръстовища, преминавайки през опасни пътни съоръжения, доверявайки се на непознати ватмани, машинисти, шофьори, а дори и на самите себе си – понякога в крайно неподходящо състояние за шофиране?

Facebook Twitter Google+

0 Коментара