24-годишната Михаела Филева е един от четиримата членове на журито на новото издание на „България търси талант“, което стартира този месец по bTV. Заедно с нея таланти ще търсят Любен Дилов-син, Асен Блатечки и Ицо Хазарта. Младата поп певица, чиято звезда изгря с участието в друго подобно шоу „X Factor“, е сред топ артисти на лейбъла Monte Music Ltd., в който неин музикален продуцент е Графа.

Какво се оказа – много ли са талантливите хора в България?

Има много интересни участници със съвсем необичайни таланти. Но истината е, че преобладават певците и танцьорите.

И кои се оказват най-талантливи?

Сякаш най-голямо впечатление ми правят певците, вероятно защото аз съм музикант. Но си мисля, че мога да се абстрахирам от субективизма. Но конкуренцията сред певците и танцьорите е най-голяма, може би там ни е голямата сила.

А как дефинирате таланта, как познавате кога един човек е талантлив?

Не мисля, че талантът има нужда от дефиниция. Той е от нещата, които ги разбираш, щом ги видиш. Най-сигурният критерий, по който оценяваме хората, е дали искаме да ги видим отново. Ако се забавляваш и номерът им е достатъчно добър, за да искаш да получиш повече от тях, значи отговарят на твоите изисквания.

Имате ли разногласия в журито за оценките си?

Сериозни разногласия нямаме, но доста често имаме нюанси.

Не е ли въпрос на индивидуален вкус?

Разбира се, всеки има свои критерии, но как бихме могли да определим таланта на теория. Трябва да ни впечатли, когато го видим. Има безспорни фаворити. Когато сме единодушни, значи става дума за безапелационни таланти.

Виждам, че предимно млади хора участват. Има ли възрастов предразсъдък към участниците?

Нямаме предразсъдъци към възрастта. Но е много трудно да оценяваш деца, те са сладури и не можеш да си обективен. Много е трудно да кажеш на едно дете, че не е достатъчно добро, за да продължи нататък. Децата приемат всичко лично. Трудно ми е да отхвърлям и по-възрастните хора, които не блестят толкова с талант, а сякаш искат да докажат, че още могат.

Ако са били талантливи, защо са чакали този момент, за да се изявят?

Не е точно така. Не винаги човек има възможност за реализация и не винаги талантът взима връх в живота му. Успехът е комплексна работа, не зависи единствено от дарбата ти. Изисква се съвкупност от качества, които да й помогнат, за да се покаже и затвърди. А ако имаш всичко останало, талантът дори не е толкова необходим.

Кои са другите нужни съставки за успех?

Работа, интелект, харизма. Харизмата е това, което кара хората да искат да те видят отново и отново. Харизмата е тази, която не оставя хората безразлични.

А въобще в България каква е възможността за изява на талантливите хора извън такива формати?

Това не само в България, а навсякъде е трудно. Талантът е началото, а после идва много работа, характер и постоянство, които на малцина понасят. Ако някой си мисли, че успехът ще му бъде поднесен наготово на тепсия, много се лъже.

Но пък началният тласък е важен. Как се развива вашата кариера? И можете ли да живеете от нея, ако не бяха подобни участия в шоу програми?

Аз имам късмета да се радвам на добра кариера и да бъда в тези шоута заради нея, а не обратното. Щастливка съм, че успявам да живея достойно и да се издържам с музиката си. Но това е с цената на много работа и много лишения.

От какво лишения?

От свободно време, сън…

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара