„Просто не знам какво не е наред с него. Искам да кажа, ние сме били женени в продължение на 25 години и това просто започна да се случва през последните няколко. И продължава да се случва, въпреки обещанията му да спре“. Това разказва Джули пред сп. Psychology Today.

love-163851_960_720

Един ден Джули намерила съобщение в телефона на мъжа си от друга жена. След като се опитал да отрече връзката си, накрая съпругът й признал, че от 6 месеца се вижда със своя колежка.

Обяснението на Евън, съпругът на Джули, е типично: „Тя толкова се е концентрирала в заниманията си с децата, че се чувствам напълно забравен – емоционално и сексуално  – от нея. А с останалите жени мога да говоря, без да бъда съден.“

Според съвременни изследвания в 60% от двойките единият има странична връзка. Защо? Ето три отговора, които обединяват повечето паралелни връзки:

1. Обикновено партньорът от двойката, който „кръшка“, не е влюбен в човека, с когото изневерява. Или поне в началото не е.

Той най-често е влюбен в собствената си фантазия за другия.

„Кръшкачът“ има в главата си конструкция за идеалния мъж/жена или поне за този, който му липсва. А след това облича своя любовник/любовница в тази фантазия.

2. Аферите обикновено са стремеж към външно одобрение и подкрепа. Кой не обича да му казват, че е добър в нещо, че се справя чудесно, че изглежда красив? И така любовната връзка представлява не толкова влюбване в другия, а влюбване в собствения ни образ, който другият отразява и

външна валидация на нашите качества

3. Тръпката от новото, което естествено е забравена в дългата връзка, се възражда при новата любовна афера. Присвиването на стомаха, пърхането на пеперудите, притокът на кръв към главата и засиленият пулс, адреналинът правят света да изглежда красив.

Ние често се влюбваме в усещането, а не в човека.

Изглежда, че любовните връзки встрани от основната връзка рядко имат общо с обекта на изневярата. Те обикновено компенсират някакви липси в брака, а любовникът/любовницата са просто хората, оказали се на правилното място в правилното време.

Затова, преди да направите стъпка напред към неизвестна афера, направете стъпка назад в брака си и потърсете там това, което ви липсва.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара