Кой е Бог? Откъде идваме? Къде е коренът на злото? Какво се случва, след като напуснем този свят? Всички си задаваме тези въпроси в определен етап от живота си. Изключителната поредица от шест епизода „Историята за Бог с Морган Фрийман“ на National Geographic Channel и Revelation Entertainment търси отговорите.

NSOD63042

На 10 април 2016 г. (неделя) от 20:55 часа National Geographic Channel ще излъчи премиерата на продукцията у нас.

В опит да намери обяснение за вярата на хората в Господ, световноизвестният актьор и носител на „Оскар“ Морган Фрийман се отправя на пътешествие до най-важните религиозни средища по света. Стига до Стената на плача в Йерусалим, до Дървото Бодхи в Индия, храмовете на маите в Гватемала и египетските пирамиди. Отправя се и към Чатал Хююк – най-добре запазеният неолитен град от 7500 пр.н.е., открит в Турция. Потапя се в религиозни ритуали и се подлага на тестове в научни лаборатории, за да разбере как границите на невронауката се пресичат с тези на вярата.

NSOD63042

„Само за няколко месеца обиколих близо 20 града в седем държави, търсейки отговори на големите религиозни мистерии“, казва Фрийман. „Призовах към молитва от джамия в Кайро; взех уроци по медитация от будистки лидер от най-стария род на прераждащите се лами; разговарях за Галилео Галилей с главата на Папската академия на науките и изучих инструкциите за задгробен живот в Пирамидите. На някои места открих отговори. На други – още въпроси. Но разбрах едно – всички ние искаме да бъдем част от нещо по-голямо от нас. И със сигурност сме част от него“.

Story Of God With Morgan Freeman 3

„Историята за Бог с Морган Фрийман“ ни показва как религията се е развила с напредването на цивилизацията и обратното – как самата тя е оформила обществото. Всеки епизод се опитва да отговори на различни въпроси:

  • Сътворение“ – Приличат ли си религиите и по какво? Какви са допирните им точки с научните теории за създаването на Вселената?
  • Кой е Бог?“ – Как идеята за Бог се променя през столетията? Дали Господ е само представа и, ако е така, можем ли да открием доказателство за божествено присъствие в умовете си?
  • Защо съществува злото?“ – Какъв е коренът на злото? Как се развива нашата представа за него? Съществува ли дяволът? Свързана ли е появата на религията с нуждата от контрол над злото?
  • Случват ли се чудеса?“ – Съществуват ли чудеса или нашият мозък придава божествено значение на събития, които просто не можем да си обясним? Дали вярата в чудеса ни дава надежда и ни кара да превърнем възможностите в реалност?
  • Апокалипсис“ – Какво поражда страха от Второ пришествие? Дали  Апокалипсисът е глобална война или битка в нас самите?
  • Отвъд смъртта“ – Как се развиват представите за живот след смъртта и как те променят начина, по който се справяме с ежедневието? Какво ще се случи с вярата ни, след като бързо развиващата се наука ни изправи пред дигиталното Възкресение?

“Докато работехме по тази поредица, ние търсехме отговори на най-големите въпроси пред човечеството. Най-много се изненадахме обаче колко различни са отговорите за всеки от нас“, споделят  изпълнителните продуценти Лори Маккриъри и Джеймс Янгър. „Когато става дума за Бог или за онова, в което вярваш, грешни отговори няма. Надяваме се, че „Историята за Бог с Морган Фрийман“ ще сложи началото на междурелигиозен диалог за идеите и ценностите, които споделяме, а не за нещата, които ни разделят.“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара