Над 90 български общини, включително и София, ще изключат осветлението на големите обществени обекти в централните си части тази вечер между 20,30 и 21,30 в Часа на Земята.

03_eh_60__logo_stacked_clr_jpeg_1_501926

Часът на Земята се отбелязва за десета поредна година по цял свят със символично угасяне на светлините. Тази година посланието на инициативата е за спешни действия срещу промените в климата.

Тази година в своеобразния празник, организиран от природозащитната организация WWF. ще се включат рекорден брой държави – 178.

60+ в логото на инициативата означава, че 60 минути тъмнина води до много повече реални действия за опазването на околната среда.

Моментът е важен, защото ред правителствени ръководители показват, че вече са склонни да правят компромис и отстъпки спрямо договорените цели на споразумението от Париж – да се ограничи средната температура на глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий,“ заявяват от организацията.

„Не можеш да правиш бизнес на мъртва планета“, каза пред БНР Андреас Бекман, регионален ръководител на Световния фонд за дивата природа.

Традиционно представителни сгради и световни културни паметници като Айфеловата кула, Тадж Махал и операта в Сидни ще бъдат изгасени символично за един час. У нас ще угаснат светлините на Народното събрание, Президентството и храм-паметника „Александър Невски“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара